Sayfa Reklamları

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına aldı ve evden çalışma imkanı olan neredeyse bütün şirketler evden çalışma yöntemine geçmek durumunda kaldı. Dünya genelinde Koranavirüs öncesi ve sonrası yaşam tarzlarında ciddi değişiklikleri olacağına yönelik çok güçlü bir inanç var. Üzerine derinlemesine düşünülüp analiz edilmesi gereken başka bir konu tabii.

Yazımızın konusu ise eve kapandığımız ve evden çalışmak zorunda olduğumuz bu günlerde motivasyonumuzu nasıl yüksek tutabileceğimiz ve iş verimimizi nasıl koruyup artırabileceğimiz ile ilgili.
Öncelikle maalesef bu dönemde evinden çalışmak imkanı olmayan bir çok insan işsiz kalacak/kalıyor. Ayrıca kargo, market, üretim gibi bir çok sektörde hala sahada çalışmak zorunda olan insan olduğunu unutmadan ne kadar şanslı olduğunuzu değerlendirmeye çalışın.
Ayrı bir paragrafta üzerine basarak değinmek istediğim ve büyük saygı duyduğum sağlık çalışanları ise başlı başına büyük bir teşekkür ve alkışı hak ediyor. Çok teşekkür ederiz.
Bende bu dönemde evde çalışanlardanım ve konu ile ilgili çeşitli araştırmalarda bulundum. Ayrıca kendi tecrübelerimi de sizlerle paylaşmak istedim.
Evden çalışmanın çalışanlar için bir çok artısı vardır, bazıları gerçekten artı olsa da bazılar da yanıltıcı olabilir.

Mesai saatiniz diyelim ki 09:00 da başlasın. Bu durumda evden çalıştığınızda saat 08:40 da kalkıp elinizi yüzünüzü yıkadıktan sonra bir kahve alıp PC başına pijamalar ile geçebilirsiniz. Bu size konforlu geliyor olabilir fakat eğer bunu yapıyorsanız yanlış yoldasınız. İnsan psikolojisi bu tarz soft geçişlere adapte olamıyor. Mümkünse pijamalarınız çıkarıp başka bir kıyafet giymek bir ön hazırlık seronomosi psikolojiniz için faydalı olacaktır. Kendinizi daha zinde ve daha hazır hissedeceksiniz.
Şimdi madde madde incelemeye çalışalım.

1- Normal şartlarda uyduğunuz ofis saatlerine uyun
Normal mesai saatinizde PC başına geçin ve çalışmaya başlayın, öğlen aranızda ara verin ve akşam de mesai bitiminde PC başından kalkın. Evde rahat bir ortam olduğu için bazen yemek yemek atlanabiliyor veya saatleri çok kaydırılabiliyor. Ayrıca akşam çalışma saatlerinin de çok uzadığı gözlenebiliyor. Bu tip durumlar zaten kısıtlı hale gelen sosyal yaşantınızı ve etrafınız ile iletişiminizi çok olumsuz etkiliyebilir. Dolayısı ile çalışma saaleri rutinlerinize azami derecede dikkat edin. Bir kaç hafta sonra karamsar ve hayattan bezmiş bir halde görünmek istemezsiniz değil mi :)

2- Çalışma gününü planlayın ve yapılandırın
Sabah 10:00 a kadar maillere bakar ve cevaplarım, 10:00 da yöneticim ile toplantı yaparım. 10.30 da 10 dk ara veririm. 10.40 da dünkü şu işe devam ederim...
Bu yapılandırmayı takvime ekleyerek'de kendinize hatırlatmalar kurmanız önemli. Takvim size bir asistan gibi hatırlatmalar yapacak ve yanınızda biri varmış hissini uyandıracaktır :)
Yine bir rutinden bahsettik. İnsan psikolojisi için rutinler çok değerli. Ruhsal beklentimiz bu yönde; yoksa bir boşluğa düşmek işten bile değil.

3- Kendinize bir çalışma alanı belirleyin
Eviniz ne kadar müsait bilmiyorum fakat kendinize küçükte olsa bir masa veya mevcut masada sabit bir yer ayarlayın. Rahat bir koltuk ve etrafı renklendirebileceğiniz bir kaç parça çiçek'de iyi gelecektir. Evlerimizde bulunan sandalyeler genellikle uzun süre çalışmaya uygun değil. Bunun için ya mevcut iş yerinizden bu sandalyeleri getirin ya da yeni bir sandalye sipariş verin. Bu çok önemli bir unsur.

4- Mola verin
Evden çalışırken etrafta bizi işten alıkoyacak ve bölecek çok etmen olmadığı için işe dalıp gitmek çok fazla yaşanan bir olay. Kendinize geldiğinizde çoktan 3 saat geçmiş olabiliyor ve ayağa kalktığınızda bel boyun ağrıları ile karşılaşabiliyorsunuz. Bazen baş ağrıları da buna eşlik ediyor olabilir.
Bunları yaşamamak için ara ara küçük molalar vermek çok değerli. Çalışma süreleriniz mümkünse 1 saati aşmasın ve her 1 saat sonunda 10 dk ara vermeyi de ihmal etmeyin. Gerekirse kendinize hatırlatma koyun.

5- Dikkat dağıtan şeylerden kaçının
Evin içerisinde yapmamız gereken başka rutin işlerde olacaktır. Her zaman vardı. Yemek yapmak, bulaşık yıkamak, çamaşır yıkayıp asmak gibi. Bunların hiç birini resmi mesai saatlerinin içerisinde yapmayın. Ya da evde ilgilenmemiz gereken çocuklarımız olabilir, fakat mesai saatleri içerisinde evde yokmuş gibi onlar ile ilgilenemeyeceğinizi iletmeniz, onlar ile konuşmanız önemli. Normal şartlarda evde bakıcı var ise onun dahi devam etmesi gerekir. Koronavirüs zamanı biraz zor bir durum ayrıca değerlendirilebilir fakat normal şartlar altında gerekli. 10 dk'lık aralarda çocuklar için küçük istisnalar yapılabilir tabii. O anda müsait olsanız size atanmış bir iş olmasa bile normal şartlar altında ofiste ne yapıyorsanız ona geçin, eğitim olur, eski mailleri incelemek olur, ne ise artık.
Bir kere ev işlerine veya dikkatinizi dağıtacak başka bir işe yönelinirse sürekli devamı gelecektir ve bu verimsizlik ve dikkat dağınıklığı olarak karşımıza çıkacaktır. İş saatinde iş dışında bir şeye odaklanmayın.

6- İyi ve rahatsız etmeyen bir kulaklık sahibi olun
Evden çalışma dönemlerinde çalışma arkadaşlarımız ile çok fazla telko yapmak durumundayız. Kullandığımız kulaklığın mikrofon kalitesi, konforu ve sağlıklı olması bu durumda çok önemli. İyi bir kulaklık edinin!

7- Evden çıkın
Normal şartlarda çalışan herkes günde en az iki kere dışarıya çıkıyor. Biri sabah işe giderken bir diğeri ise dönüşte. Fakat evden çalışmaya başladıktan sonra buna da gerek kalmıyor. Fakat bu ayaklarımız ve vücudumuz için aşırı hareketsizlik demek, en azından 10 dk yürüyüş yapmak sağlık ve psikoloji için çok önemli. Çok uzaklaşmadan belkide sadece binanın çevresinde bir tur atmak şart.
Tabii karantina altında iseniz yapacak bir şey yok. Youtube üzerinden yapabileceğiniz egzersizleri açıp evin camlarını da sonuna kadar açarak kendinize sanal bir dış ortam yaratın!

8- Çalıştığınız şirketten ihtiyaçlarınızı istemekten çekinmeyin
Yukarıda kulaklık, sandalye gibi bazı önemli ihtiyaçlardan bahsettim. Bunların yanı sıra ek monitör, klavye gibi hem konfor hemde üretkenlik artırıcı ihtiyaçlarınız var ise bunları çalıştığınız şirketten istemekten çekinmeyin.
Eğer çalıştığınız şirket sizlerin evden çalışmasına onay ve imkan veriyorsa bu talepleri karşılayacaktır.

9- Çalışma arkadaşalarınız ile sosyalleşin
Ofise gittiğimiz günlerde iş dışında arkadaşlar ile mutlaka sohbetler söz konusu olur, ayrıca arkadaşlarımız ile iş dışı aktiviteler de düzenleriz. Evden çalışıldığında ise bu çok mümkün görünmüyor. Fakat bu etkileşimlerin bizlerin iletişimine kattığı çok önemli katkılar vardır. Bunu kaybetmememiz önemli. Gün içerisinde çalışma arkadaşlarımızla telco sistemi üzerinden kısa sohbetler etmenin kimseye bir zararı olmaz. Günlük toplantılarda veya ardından da hal hatır sorup güncel konuları değerlendirmek korkulacak bir durum değil, bunlardan kopmamak lazım.

10- Çok fazla iletişimde kalın
Uzaktan çalışma dönemlerinde çalışma arkadaşlarınızı mail atmak yerine telco üzerinden aramak daha iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca yazılı olması gerekiyorsa yine gönderirsiniz. Bitirdiğiniz bir iş veya görev ile ilgili normal şartlarda bir bilgilendirme maili göndermiyor olsanız bile uzaktan çalışırken gönderin, hatta bazen 2, 3 defa gönderin ve bu mailin görüldüğünden emin olun :)

11- Pozitif olun
Maillerde veya herhangi bir iletişim kanalında, yerinde ve sınırı aşmadan espriler yapmak oturduğu yerde karşınızdakini bir miktar bir gülümsetir ise ne mutlu size. Aynı şey sizin içinde geçerli, işler ile ilgili de olabildiğince pozitif düşünüp çalışma arkadaşlarınıza elinizden geldiğince yardımcı olmak motivasyon konusunda çok önemli başka bir etmen.

12- Ofis tatlarını evde yakalayın
Bir çoğumuzun ofislerinde çeşitli kahve makineleri veya farklı içecek çeşitleri olabilir. Ayrıca arada bir kendimize küçük çerez tabakları hazırlar pastalar sipariş ederiz değil mi?
Ofiste içtiğiniz bir kahve tipi var ise ve bunun makinesi evde yok ise kendinizi şımartıp ev tipi olanından bir tane alabilirsiniz. Ayrıca yine güzel pastalar veya çerezler küçük kaçamaklar yapmaktan kimseye zarar gelmez.

Bu güne kadarki tecrübelerimden önerebileceklerim şimdilik bu kadar. Koronavirüs sonrası da evden çalışma bu kadar yoğun olmasada daha çok başvurulacak bir yöntem olacak gibi görünüyor. Kendimizi bu çalışma şartlarına ne kadar çok adapte edebilirsek o kadar başarılı oluruz ki buda kariyer için ayrıştırıcı pozitif bir etmen olarak karşımıza çıkacak.

Sağlıkla kalın!

Yazımı sonlandırırken sizleri evden çalışma ile ilgili trajikomik bir video ile baş başa bırakıyorum : 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]