Sayfa Reklamları

Bundan yaklaşık 3-4 ay önce telefonum arıza yaptıktan sonra iphone 11 bir cihaza
geçiş yapmıştım. Yaklaşık 6-7 yıldır akıllı saat kullandığım için mevcut kullanmakta olduğum Garmin Fenix saati Iphone ile eşleştirdim ve temel fonksiyonlar seviyesinde geyet verimli çalışmayı sürdürdü. Fakat bildirim ayarlarında önceki Android işletim sistemli telefonuma göre belirli limitler ile karşılaştım. Zaten Garmin saati de uzun süredir kullandığım için satıp başka bir model almak isteğim vardı. Satılığa çıkardım ve 1.5 ay içerisinde satıldı. Sonrasında tekrar emektar çekmecemde duran Pebble Time Steel saatim ile bir süre yola devam ettim. Saatleri araştırırken aslında Huawei nin watch GT 2'si pil ömrü ve tasarımı ile dikkatimi çekti fakat Apple dünyasında bir çok fonksiyonunu kaybediyor. Birde belki fark etmişsinizdir önceki akıllı saatlerim daha ziyade bildirim ve aktivite takibi üzerine geliştirilmiş. Aynı şekilde Huawei Watch GT 2 de bildirim ve aktivite takibi üzerine. Uygulama desteği,sesli dikte, sesli asistan, telefondakine benzer harite ve navigasyon fonksiyonları gibi bir çok noktada "akıllı" olmaktan uzaklaşıyor. Aslında saatin çok da akıllı olmasına gerek yok ama akıllı olmayan fonksiyonlarından da bir sürü özellik kaybedince Apple Watch dışındaki modeller Apple telefonlarda cazibesini kaybediyor. Android dünyasında olsam Huawei Watch GT 2 Pro ile yoluma devam edebilirdim.
Apple watch da ise en korktuğum şey şarj idi ve gerçekten 1.5 2 gün üzerine çıkmak mümkün değil. Bunlara değineceğim. Fakat kullandığım yaklaşık 1 aylık bu sürede şarj konusunda çok üzülmedim yani gün içerisinde PC başında takılı olan şarj aleti ile 1 saat yanınızda duruyor o kadar. Çok da dert olmadı. Gece yatarken uyku takibi ve alarm için mutlaka kolumda oluyor. Ancak şarj dışında kullanışlı başka bir çok özelliği de oldu. Bu özellikleri ise akıllı saat tercihine ciddi etki edebilir. Şimdi gelelim Apple Watch Series 6'nın değerlendirme ve incelemesine.

Öncelikle sonda söyleyeceğimi başta belirteyim. Apple Watch benim beklentilerimi fazlası ile karşıladı. Ben bu kadar fayda sağlayacağımı tahmin etmiyordum. Bu güne kadar kullandığım akıllı saatlerin hiç birisi bu kadar akıllı değildi. Genel manada onların hepsine aktivite takip saati diyebiliriz aslında. Pebble ise daha çok takvim ve notifikasyon takibine odaklanmıştı. Bir ara kullandığım Android Wear işletim sistemli Huawei Watch da nispeten akıllı idi ancak Apple Watch ile kıyasladığımda oda geride kalıyor. Bu arada ben bunları söylerken Apple Watch'a neredeyse hiç ek uygulama kurmadım. Üzerindeki uygulamalar ve fonksiyonlar benim için gayet yeterli oldu.

Kendi kullanım deneyimlerimden bahsetmeden önce kısaca bir teknik özelliklerinden bahsedelim.

Apple Watch 6 Teknik Özellikler : 

  • GPS/GNSS
  • Pusula
  • Hep açık altimetre
  • Suya dayanıklı tasarım
    50 metre1
  • Kanda oksijen sensörü
    (Kanda Oksijen uygulaması)2
  • Elektriksel kalp sensörü
    EKG uygulaması3
  • İkinci nesil optik kalp sensörü
  • Acil SOS4
  • İvmeölçer
    Düşme algılama özelliğiyle 32 G kuvvetine kadar
  • Jiroskop
  • Ortam ışığı sensörü
  • Hoparlör
  • Mikrofon
  • GymKit
  • 32 GB kapasite
  • Seramik ve safir kristal arka yüz

Ekran

  • 44 mm
    368 x 448 piksel 
    977 mm2 ekran alanı
  • LTPO OLED Hep Açık Retina ekran
    1.000 nit parlaklık

Çip

  • 64 bit çift çekirdekli işlemciye sahip S6 SiP
  • W3
    Apple wireless bağlantı çipi
  • U1 çip
    (Ultra Geniş Bant)

Bağlantı

  • Wi-Fi
    802.11b/g/n 2.4 GHz ve 5 GHz
  • Bluetooth 5.0

Gelelim en çok kullandığım fonksiyonlarına ve bu fonksiyonları önceki saatlerim ile de kısaca karşılaştırmasına.


Apple Watch 6 Fonksiyonlar

1- Bildirimler : Bildirim konusunda ayarları gayet esnek. Bu güne kadar kullandığım akıllı saatler arasında bildirimi en iyi olan Pebble idi ve hala Apple Watch'dan daha iyi ancak Apple Watch'ın bildirimleri Pebble dan sonra en iyisi.

2- Takvim takibi ve hatırlatıcılar :  Takvim takibi için doğru saat yüzünü seçerseniz gerçekten kusursuza yakın bir deneyim sunuyor. Hatırlatmaları da çok başarılı. Ben genel olarak Siri saat yüzünü bunun için kullanıyorum. Sizin alışkanlıklarınızı sonraki etkinlikler ile birleştirerek gösteriyor. Yani mesela 1 saat sonra bir toplantınız var ve ondan yarım saat sonra da hava kararacak ikisini ard arda gösteriyor. Bu hatırlatıcı ve takvim takibi konusunda işin içine Siri girdiği için diğer kullandığım saatlerin hepsinden çok çok iyi.

3- Bildirimlere cevap vermek : Cevap verilebilir bildirimlere cevap vermek konusunda ise tam bir usta. Mesela whatsapp dan bir mesaj geldi ve cevap vermek istiyorsunuz. Hemen cevapla düğmesine basıp uzun uzun konuşuyorsunuz ve söylediğiniz herşeyi nerede ise 0 hata ile yazıyor. Harika bir özellik. Böylece mail de cevaplayabilirsiniz. Bazen çok gerekli bir özellik, Huawei, Samsung saatler ile bunu bu tutarlılıkla yapmak mümkün değil, birçoğu da Türkçe desteklemiyor zaten, doğru çalışmadığı için kullanmıyorsunuz bir süre sonra. Android Wear ise fena değil ancak oda bunun yanına yaklaşamaz maalesef. Çok ayrıştırıcı bir özellik.

4- Siri : Siri ise tabii ki başka hiç bir akıllı saatte yok ve çok kullanışlı. Bir örnek verelim. Aceleniz var ve hızlıca giyinip çıkmanız lazım, telefon da kim bilir nerede. Kolunuzu hızlıca ağzınıza yaklaştırıyor ve hava durumu diyorsunuz, size hemen derece ve yağmuy ihtimalini vs sesli söylüyor bu siri, ona göre kıyafet seçiyorsunuz. Yada yattınız sabah kalkacaksınız alarm lazım, hemen saati kolunuza getirip sabah şu saate alarm kur diyorsunuz ve bingo kurdu bile. Daha bunun gibi bir sürü örnek verilebilir. Bu işi Türkçe bu kadar doğru yapabilen başka bir seçenek yok. 

5- Aktivite takibi: Bundan önceki saatim Garmin'di ve aktivite takibi kalp nabız ölçümü ile ilgili vs bu güne kadarki bütün Apple saatlerden daha tutuarlı idi. Tabii bunu deneyerek söylemiyorum, izlediğim incelemelerin ortak görüşü bu yönde idi. 6. versiyonda ise almadan önce bu konuyuda araştırdım ve ciddi ilerleme kaydettiğini fark ettim. Zaten bende kendi testlerimde aktivite takibinde harita ve kalp nabız konularunda çok sıkıntı gözlemlemedim. Haritalama konusunda ise hala Garmin daha hassas, ama baya yaklaşmış. Genel olarak Watch 6 aktivite takibi ve tutarlılığı konusunda Garmin, Suunto, Polar gibi bu iş için özelleştirilmiş saatlerden sonra şu anda en tutarlısı. Samsung, Huawei gibi saatlerin ise tutarlılığı baya düşük kalır. Onlarda işe yarar ama verilerinin güvenirliği max %65 civarı kalır bence. Apple %80 ise diğer bahsettiğim Garmin vs ise %95'lere kadar çıkar. Ucuz çin bantları ise %40 lar seviyesinde gezer. Bu arada Huawei saatlerin yeni çıkanlar dahil GPS performansı baya kötü. Dar alanlarda yaptığınız açık hava aktivitelerinde çok saçma rotalar çiziyor. Uzun yürüyüşlerde ise tabi tutarlılık artıyor. Apple üzerindeki spor uygulaması da gayet yeterli.


6- Saat yüzleri ve ekran : Ekran oled ve gerçekten çok güzel bir deneyim sunuyor. Always-On Display ise benim olmaz ise olmazlarımdan. Saat yüzleri ise gayet keyifli ve renkli. Benim beklentilerimi karşıladı. Fakat bu ayrıştırıcı bir özellik sayılmaz aslında. 1.500 Tl üzerindeki bütün akıllı saatlerde zaten benzer ekran kalitesi sunuluyor.

7- Telefon görüşmeleri: Bu telefon görüşmesi konusunu hiç kullanmayacağım gibime geliyordu ama az da olsa gerekli olduğu durumlar oluyor ve kullanılıyor. Yani telefonunuz şarj'da uzakta olabilir yada biraz uzak bir noktada olabilir, hemen açmanız gereken bir telefon ise açıp telefona gidene kadar kolda konuşabiliyorsun. Ayrıca ofis 2 katlı mesela telefonu masada bırakıp wifi sayesinde ortalıkta gezinip acil görüşmeleri cevaplayabiliyorsunuz. 

8- Sağlık fonksiyonları ve uyku : Uyku takibi yeni gelen özellik fakat önceden kullandığım saatlere göre başarısız. Çok bir veri yok sadece uyuduğunuz saat ve ortalama uyku süresi gibi basit bilgiler var ve uyku saatinizi de siz söylüyorsunuz otomatik olarak algılamıyor. Yani uyku kısının geliştirilmesi gerekiyor. Kalp atışı, kandaki oksijen ve EKG işlerinde ise gayet başarılı. Ne kadar ihtiyaç olur bilmiyorum ama spor takibi için kalp atışı kritik ve ayrıca kronik astım gibi bir rahatsızlığınız var ise ilaç kullanmadna önce hızlıca kandaki oksijene bakabiliyor olmak da güzel birşey.


9- Telefon Uygulamaları : Tek bir uygulama yok. Saat, sağlık ve aktivite için ayrı uygulamalar var fakat hepsi birbirine bağlı. Saat üzerinden bir aktivite başlattığınızda aktivite uygulaması bunları gösteriyor. Sağlık ile ilgili konularda sağlık uygulaması üzerinden görülebiliyor. Saat ile ilgili ayarlar ise Saat uygulamasından gerçekleştiriliyor. Hepsi IOS'da alışık olduğumuz güzel kullanıcı ara yüzü ve akılcılık ile karşımıza çıkyor. Birden fazla uygulama olması da sorun değil. Gerektiği zaman birbirine bağlı olan linkler ile geçiş gayet kolay. Diğer akıllı saatlere göre öne çıktığı bir diğer özellik de bence bu uygulamalar. 

10- Saat işletim sistemi ve akıclılık : Saat'in üzerindeki işlemci gayet hızlı ve arayüz çok tepkisel, güzel. Bunların yanı sira hücresel veya sıralı olarak menü görüntülenebiliyor. İkonlara alışana kadar listeli olarak göstermek mantıklı olabilir.

11- Su geçirmezlik ve yüzme takibi : Bu bence önemli bir konu, bundan önceki bütün akıllı saatlerimin özellikle su geçirmez ve yüzme takip edebilmesine dikkat etmişimdir. Pandemi dolayısı ile yüzme takibini test edemedim ancak, hem açık hava yani deniz hemde havuzda yüzme aktivitelerinizi kayıt altına alabiliyor almak benim için önemli. Özellikle denizde GPS ile çok keyifli oluyor. Başka saatteki tecrübemden biliyorum, bence Apple'da gayet yeterli biçimde bu işi gerçekleştirecektir. 

12- Uzaktan kamera kontrolü : Aile fotoğrafları çekerken çok kullanışlı oluyor, bu video gibi kendinizi çektiğiniz bir video ya başlamadan önce kadrajı kontrol etmek için bence yine kullanışlı. 

13- Akıllı ev fonksiyonları : Homekit destekli cihazlar ile evinizdeki piriz ışıklandırma, kombi klima gibi bir çok cihazı saatten kontrol edebilmek baya futuristik aslında. Mesela homekit destekli bir ampul alıp odanıza takıp isimlendirebilirsiniz. Daha sonra saatinizi kolunuza getirip odamın ışığını yak dersiniz ve yanar. Bu en basit örnek olmak ile birlikte çok daha karmaşık tasarımlar gerçekleştirilebilir.

14- Navigasyon ve GPS : Telefon üzerinde gömülü tam bir harita var ve neredeyse telefondaki tüm navigasyon özellikleri saat üzerinde çalışıyor. Dönemk gerektiğinde titreşimli ve sesli uyarı verebiliyor, harita da saat üzerinden detaylı gözlemlenebiliyor. Bu fonksiyon telefonu araba ekranına bağlayamadığınız durumlarda çok kullanışlı oluyor, ayrıca bisiklet turlarında da konsantrasyon noktasında çok verimli. Önceden rotası çizilebilen yürüyüşler ve koşular için de çok kullanışlı. 

15- Müzik dinlemek ve kontrolü : Saat üzeirndeki hopörlör ile müzik dinlemek mümkün değil, ancak bu da zaten çok sık kullanılacak bir fonksiyon değil, sadece banyoda vs belki bir miktar iş yapabilirdi. Kontrol olarak ise youtube müzik premium abonesi iseniz baya geniş bir müzik kontrol kabiliyeti ile listelerinizi yönetebiliyorsunuz. Ancak Youtube müzik parçalarını saate atıp bluetooth üzerinden dinleyemiyorsunuz. Apple müzik'den ise atıp telefondan bağımsız bluetooth kulaklık ile dinleyebilirsiniz. Kendi mp3'leriniz var ise Apple müzik vasıtası ile onlarıda saate aktarabilir. 32gb lik bir arşiv yapabilirsiniz. Genel olarak müzik kontrolü bütün cihazlarda var zaten ve spor, yürüyüş gibi durumlarda çok kullanışlı.


Apple Watch 6 Şarjı Nasıl?

Always-On özelliği aktif iken 1.5 gün, kapalı iken 2.5 güne kadar şarjı gidebiliyor. 1 saat civarında ise %0 dan %100'e gelebiliyor. Ben bu şarj meselesindan açıkça çekiniyordum fakat şarja bağlamak çok kolay ve mıknatıslı. Bu durumda pc başında iş yaparken çıkarıp 1 saat bırakıyorum ve sonrasında alıp koluma takıyorum. Yeni gelen bir fonksiyon da şarjı bitince saate bildirim göndermesi, böylelikle zaten görüp kolunuza takıyorsunuz. Yani şu dönemdeki kullanım senaryomda bunun şarjı neden böyle çok kötü diye düşünmedim. Tabii ki aslında şarjı'nın bence 5-6 gün gitmesi lazım o ayrı konu. Şarj konusunda genel manada başarısız ancak "akıllı" olarak piyasada konumlandırabileceğimiz bir rakibi de olmadığı için 1 ay şarjı giden aktivite takip saatleri ile kıyaslamak doğru olmaz. Siz kullanın veya kullanmayın sundukları özellikler çok farklı.

Apple Watch 6'nın Apple Watch SE ile ne farkı var? Neden Apple Watch 6 tercih edilsin ki?

Öncelikle SE olan modelde bir önceki senenin yani Watch 5 de kullanılan işlemci var. Şu anda çok fark edilmese de bir miktar yavaş ve güncelleme almak konusunda 1 sene eksik kalır diye düşünüyorum. 

Always-On display yok. Ekran tipleri aynı ancak pil konusunda daha zayıf olduğu için ve büyük ihtimal ile always-on ile 1 gün bile çıkaramayacağı için bu fonksiyon yok.

Pil ömrü 6 ya göre en az %30 bazen %40 daha kötü. Yani Watch 6 yı always-on display kullanmayarak 2.5 günlere kadar kullanabilirken SE 1.5 gün hatta çoğu zaman 1 günde pilini tüketecektir. Watch 6 always-on ile 1.5 gün net gidiyor.

Kandaki oksijen ve EKG fonksiyonları yok. Herkes için çok önemli olmadığını düşünüyorum. 


Renk farkları var fakat buda çok önemli değil bence.

Watch 6 44 mm ile SE arasında 1000Tl civarı bir fark var. Biri 4 biri 3 bin Tl gibi. Aradaki farklar bana sorar iseniz 1000Tl fark ödemeye değebilir ki Watch 6 aldım (Yurt dışından aldığım için neredeyse SE fiyatına geldi.) Maddi olarak sizi çok germeyecek ise 3 bini gözden çıkardı iseniz, 6 yı zorlamanızı tavsiye edebilirim. Maddi olarak çok zorlayacaksa SE de güzel bir seçenek.

Apple Watch 3 mü yoksa Apple Watch 6 mı alınmalı?

Apple Watch 3 ile 6 arasında ise 3 yıl ve ciddi fark var. İçindeki donanım eski olduğu için güncellemeleri de çok uzun süre daha alamayacak. Ancak; Siri, saat gösterme, bildirim alma cevaplama, telefondan saate cevap vermek gibi bir çok fonksiyon yıllarca sorunsuz çalışacaktır. Deneyim olarak tabii ki güncelleri kadar akıcı olmaz ama o kadar da dert değil. Arada 2 bin tl gibi bir fark var. Bütçesel kısıtı olanlar ise bana göre SE yerine 3 tercih ederek daha da tasarruf edebilir.

IPhone kullanıyorum, Apple Watch'lar Çok Pahalı Başka Bir Saat Kullansam Olmaz mı?

Aslında bahsettiğim gibi Apple haricindeki saatlerin aklı bence belirli bir yere kadar. Daha ziyade aktivite ve bildirim takip için kullanılabilecek cihazlar. Eğer 1.900 Tl gibi rakamlara çıkılabiliyorsa eğer diğer cihazlara bakmadan direk Apple Watch 3 tavsiye ederim. Aynı ekosistemde olması ciddi bir avantaj ve çok fazla fonksiyonu beraberinde getiriyor. Daha düşük bütçelerde ise diğer cihazlarda değerlendirilebilir fakat Apple ile bütün saatlerin tüm fonksiyonları aktif çalışmıyor. Bildirim yönetimleri de çok başarılı değil Apple ile. Daha az fonksiyon, aktivite takibi ve uzun pil ömrü için ise bence tek kapı Huawei ve Honor'un güncel akıllı saatleri. Apple ile tavsiye etmiyorum o ayrı konu.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]