Sayfa Reklamları




Tek bilmeniz gereken bu Galaksi uzakta çok uzakta...starwars saga ile ilgili görsel sonucu

Öncelikle bilmenizi isterim ki bu bir özet videosu olduğu için spoilerin dibini barındırmaktadır. Bu doğrultuda bütün seriyi izlemedim ve izlemek istiyorum diyenler şimdi kapatabilir.

Diğer bir yandan da bu yazı Star Wars konusunda giriş seviyesinde bile uzman olanları kızdırabilir zira çok yüzeysel bir özet olacak ve temelde Star Wars 9'a gitmeden önce bütün seriyi kısaca birisi anlatsın ve Star Wars serisini izlemiş olmasına rağmen her filmden önce bir hatırlatma ihtiyacı duyanlara hitap ediyor(benim gibi). Özetle hiç izlemeyen ve izleyip unutanlar için...

Yazının video'su:


Star Wars ilk film aslında Star Wars evreninin sonlarında başlıyor öncesinde 10.000 yıllık bir tarih daha var fakat o konular filmlerde ve dizlerde işlenmiyor. Bizde birinci filmden itibaren anlatmaya başlayacağız. Aslında ilk çekilen film direk Star Wars olarak çekiliyor, seri olacağı belli olsa da 1977 yılında yapımcılar tek film olarak çekmişler, beğenildikden sonra diğer bölümler çekilmiş. İlk çıkan Star Wars filmi 1977 de çekilen kronolojik sırada kendisine 4. bölümde yer bulan film. Birinci bölümden itibaren anlatmaya başlayalım.


1) Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike (Episode I – A Phantom Menace 1999)

Ticaret federasyonu ve barışçıl Naboo gezegeni arasında çıkan bir anlaşmazlığı çözmek için Jedi ustasi Qui-Gon Jinn ve onun padawan(çırağı) Obi Wan Kenobi Naboo gezegenine gönderiliyor.

naboo ile ilgili görsel sonucu

qui gon jinn and obi wan ile ilgili görsel sonucu
Fakat kurulun iletişim çok başarılı olmuyor ve bir çatışma çıkıyor. Bu ortamdan Naboo gezegenin kraliçesi Padme Amidala'yı ticaret federasyonu elinden kurtarıyorlar, fakat kaçarken uzay gemileri bir isabet alıyor ve Tatooine gezegenine tamirat için zorunlu iniş yapmak zorunda kalıyorlar.

padme amidala ile ilgili görsel sonucu




 Tatooin de adı Anakin Skywalker olan bir çocuk yaşıyor, çocuk bir köle ve babası bilinmiyor. Qui-Gon Jinn Anakin ile karşılaştığında onun özel güçleri olan ve güce dengeyi getirecek olan kişi olduğunu düşünüyor. Babasız ve seçilmiş kişi olması konusunda bir mesaj aramak doğru, evet. Çocuk çok yetenekli bir ve force (güç) hakkında yetenekleri olduğu Jedi ustası Qui-Gon Jinn tarafından hissediliyor.
star wars 1 anakin skywalker ile ilgili görsel sonucu

Qui Gon Anakin'i yanına alarak Jedi konseyine eğitmek istediğini belirtmek için getiriyor. Jedi konseyi eğitim konusunda çekinceli davransada Qui Gon yinede eğiteceğini söyleyip çocuğun eğitimine başlıyor.

Bu arada galaktik senato üyesi Senator Palpatine (gizli kötümüz aslında Darth Sidius adında bir sith lordu) şeytani planlarına start veriyor.

Padme de gezegenini ticaret fedarasyonundan kurtarmak için Jedi'ler ile geri dönüyor.

Obi wan ve Qui Gon Darth Maul ile karşılaşıyor. Darth Maul Senator Palpatine yani Darth Sidius un çırağı. Üçlü bir kavgaya girişiyor ve Darth Maul Qui Gon'u öldürüyor. Tam o sırada Obi Wan Darth maul'u ikiye bölerek bir çukura atıyor.

darth maul obi wan qui gon jinn ile ilgili görsel sonucu

Sonrasında ise Anakin artık ObiWan'ın öğrencisi oluyor.

2) Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı (Episode II – Attack of the Clones 2002)

İlk filmden bu güne Star Wars zamanı içinde 10 yıl geçiyor ve Anakin artık genç bir Jedi padawan'ı haline geliyor.

Obi Wan ve Skywalker Padme ye gerçekleşen suikast saldırısından sonra Padmeyi korumak üzere bodyguard olarak atanıyorlar.
padme anakin obiwan ile ilgili görsel sonucu

Obi Wan suikastçinin peşine düşerken Anakin'de Padme ye Naboo ya gidene kadar eşlik etmek istiyor. Obiwan Suikastçiyi Kamino gezegenine kadar takip ediyor.

kamino ile ilgili görsel sonucu

Obiwan burada bir klon ordusu ile karşılaşıyor. Bu klon insanlardan oluşan ordu, ayrılıkçı bir ordu ve burada yaratılıyorlar. Bu kolonların hepsi Jango Fett adındaki kelle avcısının genetik birer kopyası. Obi Wan da zaten Jango Fett i takip ediyordu aslında. Jango Fett'in yanında oğlu Boba da var.
Obi Wan bu kovolamaca anında kovulmuş Jedi ustası Kont Doku tarafından yakalanıyor.

Tam bu dönemde Anakin ve Padme birbirine aşık oluyor.

anakin ve padme ile ilgili görsel sonucu

Anakin in görü ve rüyaları onu tekrar Tatooin'e geri döndürüyor ve kendisine ve annesine kölelik döneminde ona zarar veren kişileri öldürüyor. Buda aslında karanlık tarafın bir etkisi.

Anakin ve Padme Obi Wan'ı kurtarmak için yola çıkıyorlar fakat onlarda Kont Doku tarafından yakalanıyorlar. daha sonra bu 3 kahraman Jedi ustaları tarafından kurtalıyorlar.

count dooku ile ilgili görsel sonucu

Kont Doku ile savaşırken Anakin tek elini kaybediyor ve Usta Yoda binlerce takla atarak Kont Dokuyu biraz hırpalıyor ancak Kont Doku yinede kaçmayı başarıyor.

Anakin ve Padme gizlice evleniyor.

Sonraki 3 yıl Anakin güçlenmeye devam ediyor ve klon savaşları devam ediyor.

3) Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı (Episode III – Revenge of the Sith 2005)

Anakin ve Obi Wan Senatör Palpatine'i (Darth Sidius ancak farkında değiller.) robot düşman orduların komutanı olan Grivious'dan kurtarmaya gönderiliyor.
palpatine ile ilgili görsel sonucu

Grievous ile ilgili görsel sonucu

 Halbuki Grivious da onun adamı ama oyunlar oyunlar. Senatör Palpatine'in de desteği ile Anakin Kont Doku yu öldürüyor.

Padme hamile kalıyor ve Anakin rüyasında Padme doğururken Padme'nin oldüğünü görmeye başlıyor. Jedi olduğu için bunların görüleri derin ve tutarlılığı yüksek, o yüzden korkuyor.
Tabi bunun üzerine Padme'yi nasıl kurtaracağını araştırmaya başlıyor ve karanlık tarafın güçlerinin bunu mümkün kılacağını düşünüyor. Tabi bu düşünceyi aşılayan da Palpatine.

Anakin sonunda Palpatine in karanlık lord Darth Sidius olduğunu anlıyor.

Anakin bir şekilde Padme'nin hayatını kurtarabileceğini düşündüğü için Palpatine in tuzağana düşerek karanlık tarafa geçiyor. Bu arada Darth Sidius(Palpatine) Order 66 ya saldırıyor, burada da komple Jedi ustalarımız var. Anakin karanlık tarafa geçtikten sonra eğitimde olan bütün küçük Jedi öğrencilerini öldürüyor. Obi Wan da General Greivous u öldürüyor.

Bütün bunların sonunda karanlık lord Darth Sidius emellerine ulaşıyor ve yeniden tasarladığı Galaktik İmparatorluğun İmparatoru oluyor.

Son olarak Obi Wan ve Anakin tekrar karşılaşıyorlar ve savaşmaya başlıyorlar. Obi Wan Anakin'i yeniyor ve Anakin in yarısını kolları vs kesiliyor yanıyor yok oluyor. Obi Wan onu geri döndüremeyince yarı ölü olarak olduğu yerde bırakıyor.

obi wan anakin war ile ilgili görsel sonucu

Sonrasında Darth Sidius tarafından kurtalıyor ve Darth Vader olarak yeniden doğuyor.
darth vader born ile ilgili görsel sonucu

Padme'nin Luke ve Leia adında ikizleri oluyor fakat doğum anında Padme maalesef vefat ediyor.

padme death ile ilgili görsel sonucu

Luke Tattoine gönderiliyor ve Lela ise Bail Organa tarafından evlatlık alınıyor ve Alderaan gezegenin son prensesi olarak yetişiyor. Fakat bunları Darth Vader'dan gizliyorlar ve bunun için ayırıyorlar. Yani Darth Vader'in çocuklarından bu aşamada haberi yok. Haberi olursa öldürmesinden korkuyorlar, öldürmesede karanlık tarafa çeker diye çekiniliyor.

4) Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi (Solo – A Star Wars Story 2018)

Han Solu bir ara filmi ana serinin dışında Disney tarafından çekilmiş ve sonraki bölümlerde çokça göreceğimiz Han Solu nun hikayesini anlatıyor. Ana seri filmler içinde değil. Han Solo da aslında üç kaatçı kumarbaz bir adamken direniş ekibinin bir güçlü bir parçası oluyor.

5) Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi (Rogue One – A Star Wars Story 2016)

Rouge One da aynı şekilde asıl seri olan 3 ile 4 arasında çekilmiş bir ara film ve sonradan Disney tarafından çekilmiş. Bu filmde de asıl 4. filmde anlatılacak olan ölüm yıldızının planlarının nasıl çalındığı anlatılıyor.

6) Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut (Episode IV – A New Hope 1977)

Gerçek 4 ve serinin ilk çekilen filmi. Asıl 3. filmden 14 yıl geçmiş. Galaktik İmparatorluğa karşı direnişi oluşturan ekip gittikçe büyüyor, RougeOne'da anlatılan ölüm yıldızının planları prenses Leila'nın eline geçiyor. Tabii prenses Leila da direnişin büyük parçalarından bir tanesi ve Leila bu planların bir driod olan R2D2 (ar to di to diye okunuyor) ya vererek R2D2'yu Obi Wan Kenobi yi bulması için gönderiyor. Obi Wan Tatooine gezegeninde olduğu düşünüldüğü için R2D2 bu gezegene gidiyor.
luke skywalker tatooine ile ilgili görsel sonucu

Luke da bildiğiniz gibi Tatooine'de. İmparatorluk Luke'ın üvey amca ve halasını(o öz sanıyor) öldürdükten sonra Luke da direnişe girmeye karar veriyor. Obi Wan Luke ile buluşuyor (Kim olduğunu biliyor ve zaten takipte) 3PO (tri pi o) R2D2 Obi Wan ve Luke prenses Leila yı bulmak için Han Solu adındaki vatandaşı uzay gemisi ile birlikte kiralıyor.

Leila nın gezegeni ise ölüm yıldızı tarafından yok ediliyor. ve Leila tutsak alınıyor. Luke, Han Solu ve Chewie (Tüylü uzun böylu bir ırk Han Solu nun dostu) Leila yı kurtarmaya çalışırken Obi Wan da eski padawan'ı Darth Vader ile dövüşüyor. Darth Vader ObiWan'ı öldürüyor.
obiwan darth vader ile ilgili görsel sonucu

Fakat diğerleri kaçmayı başarıyor ve imparatorluğun planlarını direnişlçilere teslim etmek için yola çıkıyor. Çalınan planlar ile direnişçiler imparatorluğa saldırıyor. Luke direnişçiler ile birlikte savaşa katılıyor ve gücü kullanarak son atışında ölüm yıldızını patlatmayı başarıyor.

7) Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator (Episode V – The Empire Strikes Back 1980)

Asıl serinin 5. filmi. Aradan 3 yıl geçiyor ve kahramanlarımız buzul gezegen Hoth da bir direniş üssünde bir aradalar.

Luke bu dönemde Obi Wan hayaletini görmeye başlıyor ve Jedi eğitimine Yoda'nın da desteği ile Dagobah da devam ediyor.

Luke Dagobah'ı R2D2 ile Han, Leila, Chewy, 3po için terk ediyor. ve direnişçiler ile buluşmaya gidiyor.

İmparatorluk Hoth gezegeninde direnişçilere saldırıyor ve Hoth savaşı başlıyor.

Burada Bobo Fett yeniden karşımıza çıkıyor.

Han Solo nun eski dostu  Lando, Han'ı satıyor ve Lando'nun sarayında Darth Vader Han'ı yakalayıp donduruyor. ve Bobo Fett'e Jabba Hutt'a teslim etmesi için veriyor. Han'ın Jabba Hutt'a borcu var ve kelle avcısına bunun için para ödemiş.
Jabba Hutt ile ilgili görsel sonucu

Burada Luke ve Darth Vader karşı karşıya gelip dövüşüyorlar ve Luke bir elini burada kaybediyor. ve Darth Vader'in babası olduğunu öğreniyor ve kabullenemiyor.
darth vader luke ile ilgili görsel sonucu

Luke bir şekilde Han'ı Jabba Hutt dan kurtarıyor ve Bobo Fett'de burada hakkın rahmetine kavuşuyor.

boba fett ile ilgili görsel sonucu

8) Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü (Episode VI – The Return of the Jedi 1983)

Luke Yodayı ölmek üzereyken ziyaret ediyor. Burada Yoda Luke a Leila ile kardeş olduğunu söylüyor.
yoda ile ilgili görsel sonucu


İmparatorluk durur mu yeni bir ölüm yıldızı inşa ediyor. Direnişçiler ise bu ölüm yıldızını tekrar yok ediyor. Ölüm yıldızının yok edildiği sırada Luke ile Darth Vader son savaşına başlıyor. O sırada imparator da dahil oluyor ve Luke'ı karanlık tarafa geçmesi için ikna etmeye çalışıyor. Fakat Luke direnince onu öldürmeye niyetleniyor.

luke emperor darth vader ile ilgili görsel sonucu

İmparator Luke'ı öldürecekken Darth Vader evlat acısına dayanamıyor ve imparatoru öldürüyor fakat imparator Darth Vader'ı da ölümcül yaralıyor. Son nefeslerini ise oğlunun kucağında aydınlık tarafa geçmiş olarak veriyor (son nefeste iman :)  )

9) Star Wars: Güç Uyanıyor (Episode VII – The Force Awakens 2015)

Disney tarafından çekilen ilk devam filmi. Burada İmparatorluğun First Order adında yeni bir sisteme evrildiği görülüyor ve direnişçilerin sayısı ciddi oranda azalmış. Bir önceki film ile arasında 30 yıl var. Direnişçileirn başında hala Leila var. First Order'ın başında ise karanlık Sith Lordu Snoke. Snoke'ın ise öğrencisi Kylo Ren.

Direnişçilerin lideri Leila kardeşi Luke Skywalker'i ararken buluyoruz. Direnişten Poe Luke'ın konumunu bulabilmek için planet Jakku'daki yaşlı bir amcanın yanına gidiyor. Tam bu sırada Kylo Ren mekanı basıyor ve Pou yu ele geçirip ortalığı yakıp yıkıyor.
kylo ren ile ilgili görsel sonucu

Tıpkı 4. filmdeki gibi Pau da Luke'ın yerini Driod BB8 (bi bi eyt) e vererek driodi önceden gönderiyor.
bb8 ile ilgili görsel sonucu

BB8 i Rey adında bir köylü kız buluyor ve Pau yu da gemiden isyankar bir Stroomtroper(Fin) kurtarıyor. Uzay gemisinden gezgene dönüyorlar Rey i buluyorlar ve 3 birden bir hurdacıdan Han Solu'nun eski uzay gemisi Milenyum Falcon'u alarak yola çıkıyorlar. Burada da 4. filmden bir dejavu söz konusu.
rey finn and poe ile ilgili görsel sonucu

millennium falcon ile ilgili görsel sonucu

Yolda Han Solo ile karşılaşıp tanışıyorlar ve direnişçiler ve General Leila ile buluşuyorlar. Bu sırada Kylo Ren'in adının aslında Ben ve Han Solo ile Leila'nın oğlu olduğu ortaya çıkıyor.

Kylo, Rey i kaçırıyor ve güç ile Luke'ın konumunu öğrenmeye çalışıyor fakat Rey de gücü kullanabildiği için buna izin vermiyor. Ayrıca gücü oldukça fazla ve Kylo Ren buna şaşırıyor.

Luke, Kylo Ren'i eğitirken Kylo karanlık tarafa geçiyor ve Snoke'ın çırağı oluyor. Karanlık tarafta olduğu için babası Han Solo yu gözü kapalı öldürüyor.

Karşımıza yine bir ölüm yıldızı çıkıyor ve yine direnişçiler bu ölüm yıldızını yok etmeyi başarıyor.

Filmin sonunda ise Jedi eğitimi alması için Rey'i Luke'ın bulunduğu yere gönderiyorlar.

10) Star Wars: Son Jedi (Episode VIII – The Last Jedi 2017)

Rey Luke'ı buluyor ve eğitim alması gerektiğini ve direnişin durumunun kötü olduğunu anlatmaya çalışıyor fakat Luke eğitim vermeyi kabul etmiyor. Kylo Ren den kendini sorumlu tutuyor ve bir daha aynı şey olsun istemiyor.

luke rey ile ilgili görsel sonucu

Bu arada Rey ile Kylo arasında değişik bir bağlantı oluyor. Telepatik olarak iletişime geçebiliyorlar. Bu iletişim anında Luke tehlikeyi fark ediyor ve durduruyor. Kylo, Rey'in aklını çelmeye çalışıyor ve aslında onu Luke'ın onu öldürmeye kalktığını ve o yüzden delirdiğini anlatmaya çalışıyor. Aslında nispeten doğru olsa da Luke oldürmek istemiyor, tam kılıcı indirdiği anda Kyle bunu gördüğü için yanlış değerlendirip eğitim alan öğrencileri öldürüp Luke'ı da yaralıyor. Durumu Rey'e anlatıyor.

Bu dönemde Kylo'nun babası Han'ı öldürdüğünü hissediyor ve dorumun vehameti Luke'da zuhur ediyor. Sonrasında Rey'e eğitim vermeyi kabul ediyor.

Bu sırada first order bütün direnişçileri uzayda ışık hızında takip edebilecek bir teknoloji geliştiriyor ve direnişçileirn hepsini uzayda sıkıştırıyor. Direniş Leila liderliğinde yakındaki tuz kaplı gezegendeki direniş üssüne sığınıyor.
starwars tuz gezegen ile ilgili görsel sonucu

Kylo takip ediyor ve bu gezegende direnişçileri sıkıştırıyor tam direnişçilerin kökünü kazıyacakken birden Luke geliyor ve Kyle bütün ateş gücü ile Luke'ı yok etmeye çalışsada Luke'a bişi olmuyor ve birebir öldürmek için bulunduğu gemiden inerek karşısına çıkıyor. Bu oyalama taktiği esnasında ve Rey de direniş üssündeki direnişçileri arka kapıdan kaçırıyor.

Kylo bu arada Snoke'ı öldürerek First Order'ın başına geçiyor.

En son durumda aslında Luke orada değilmiş ve bir hologram olarak bulunduğu gezegenden görünmüş. bu çok fazla enerji tükettiği için Luke ölüyor. Direnişçilerde kaçmayı başarıyor.


9- Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi (2019) - IMDb


Bu özet ardından 9. filmi gönül rahatlığı ile izleyebilirsiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]