Sayfa Reklamları

V60 Kahve Deneyimlerim

Ofiste filitre kahve makinamız var ve günde bir kaç kere demleniyor, fakat taze öğütülmemiş çekirdek, demlenirken ölçüyü tam tutturamama gibi sebepler ile beklenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor. Birde kapsüllü makine var ama onun içinde sürekli kapsül almak yorucu olabiliyor, ayrıca bağımlılık da çok fazla ve her zaman tatmin edici sonuçlar ortaya çıkmıyor. Bu sebep ile ofiste kullanmak için bir V60 kahve demleme seti aldım. 

Normalde Espresso içerim, ya da türevlerini. Flitre kahve yerine Americano tüketirim mesela. V60 ile bu ilk deneyimim oldu ve çok şaşırdım. Evde boş duran sözen değirmenimi de iş yerine getirdim ki seti zaten iş yerinde kullanmak için almıştım. Evde espresso makinem var.

V60 ile içtiğim bu kahve şimdiye kadar içtiğim en iyi poul over-flitre mantığı ile sonuç veren yöntem oldu. Kahvenin berraklığı ve notları o kadar temiz ki çok şaşırdım. Tamam espresso yu bir kenara koyalım; o zirve ancak ondan sonra daha uzun içebileceğiniz alternatif en iyi kahve yöntemi V60 dır bence.

Tabii V60 dan doğru lezzetleri almak için kaidelere uymak önemli. Üzerinden foş diye suyu döker, su sıcaklığına bakmaz, gramajlara uymazsanız bu bahsettiğim lezzeti yakalayamazsınız.

Ben nasıl yapıyorum onu da yazayım.

V60 Kahve Nasıl Yapılır?

21 gr kahve için 300 gr su kullanıyorum. ilk önce flitreyi yerleştirip üzerinden sıcak su gezdirerek yapışmasını ve ısınmasını sağlıyorum. Böylelikle server da ısınmış oluyor. Sonra kahveyi ekleyip ıslatacak kadar 95 derece civarında su ekliyorum ve gazını salmasını sağlayıp çıkan kahveyi boşaltıyorum. Ardından dairesel hareketler ile kahveyi biraz geçecek kadar yavaşça su ekleyip süzülmesini bekliyorum, sonuna kadar süzülmeden tekrar dairesel hareketler ile kahve ekliyorum. Bu arada kahveyide sözen de 2.5 tur'a yakın ayarda öğütüyorum. Neticede 300gr'a ulaşınca su eklemeyi bitirip suyun tamamen süzülmesini bekliyorum. Sonrasında ise bardağıma servis edip afiyet ile içiyorum. Netice itibari ile kahveyi hazırlamak 5dk filan sürüyor.

İki tip kahve ile denedim, bir tanesi single orgin nitelikli bir Arabica çekirdeği idi. Bu kahvedeki notalar o kadar ortaya çıktı ki sanki kahve değil de başka sıcak bir içecekmiş hissi verdi. Güzel ama beni çok sarmadı. Sonra ise daha çok espresso için kullandığım Robusta karışımı bir blend kullandım. Onda ise istediğim o kahve tadının üzerine ferahlatıcı baharat notaları beni mest etti. Damak tadı tabii, herkesin zevki kendine.

Bir kötü yanı kupanızdaki kahve hemen bitiyor çünkü çok leziz.

Herkese bol keyifli neşeli günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]