Sayfa Reklamları

Dialer sistemlerinin temel özelliklerinden bahsettiğim ve kendimce önemli gördüğüm konuları vurgulamaya çalıştığım yazı dizimizin 3. Bölümünde tekrar beraberiz. Önceki iki bölümü okumadıysanız eğer okumanız tavsiye olunur.

Önceki yazıların linkleri :



Skill based yönlendirme inbound çağrılarda sıkça kullanılan bir araç olduğu gibi Dialer sistemlerinde de kullanılabilir. Bu yazda temel olarak skill based routing nedir buna bakacağız ve Dialer sisteminde nasıl kullanılmalı örnekler ile açıklamaya çalışacağım.


Çağrı merkezinde çalışan müşteri temsilcilerinin (MT) birbirinden farklı yetenekleri olabilir. Bu doğrultuda çağrıları aleladeler rastgele bir MT ye bağlamak yerine, belirli koşullara göre ilgili MT ye bağlamak her zaman daha akıllıcadır.

Temel olarak konuşulan dil örneğini verebiliriz. Arayan müşterilerin dilini bir sorgu ile IVR da belirledikten sonra, çağrıyı müşterinin dilini konuşabilen bir ye yönlendirmek için skill kullanılabilir. Böylelikle sadece İngilizce bilen bir müşteriyi İngilizce bilen bir MT ye aktarmış oluruz. Bu dil örneğini Dialer için de kullanabiliriz.

Yetenek bazında çağrı yönlendirme gerçekleştireceksek eğer, öncelikle yeteneklerimizi belirlememiz gerekir. Şimdi bir örnek ile dialer tarafındaki yetenek bazlı yönlendirmeye bir göz gezdirelim.

Bir satış kampanyasında çeşitli ürünleri satmak istiyoruz. Fakat bu ürünlerin satılabilmesi için ilgili ürünün uzmanının bu ürünü anlatması gerekiyor. Üç adet ürün var bir tanesi telefon diğeri TV ve bir diğeri ise bilgisayar. Üç adet ürün olduğu için öncelikle sistemde 3 adet skill tanımlamamız gerekiyor. Sonrasında ise bu skilleri ilgili müşteri temsilcilerine atamamız. Skiller MT lere atandıktan sonra yüklediğimiz veride ürünün cinsini belirten bir alan belirleyerek oraya da ürün cinsini yazmamız gerekiyor. Veri tabanındaki ürün cinsi ismi ile kullanıcıya atadığımız yetenek ismi aynı olmak zorunda değil fakat, çağrıştırmalı. Sonrasında dialer ayarlarında veri tabanındaki ilgili ürün cinsi alanı ile müşteri temsilcilerinin skill’lerini eşitlememiz gerekiyor.

Artık müşteri temsilcileri ilgili kampanyaya giriş yaptıklarında sadece kendilerine uygun yetenekte çağrıları almaya başlayacaklar. Peki burada bizi bekleyen başka sorunlar olabilir mi?

Yetenek bazlı yönlendirme de karşılaşabileceğimiz sorunlar:

     1- Karışımıza çıkacak en önemli sorun veri homojenliğinin olmaması. Yani belirlenen üç ürün için veri tabanına yüklediğiniz verilerin sayısının eşit olmaması. Örnek olarak aynı sayıda MT’nin giriş yaptığı bir kampanyaya; TV den 10 adet veri, Bilgisayardan 3 adet ve telefondan 1 adet veri yüklediniz. Bu şartlarda 1 adet “telefon” verisi olduğu için hemen aranacak ve bu yetenekteki MT’ler diğer yetenekteki MT’lerin çağrıları bitene kadar boş oturacaklar. Üç adet “bilgisayar” çağrısı da telefondan hemen sonra bitecek ve onlarda 10 adet “TV” çağrısı bitene kadar boşta kalacaklar. Bütün veriler tükendiği zaman ise zaten kampanya kendisini durduracaktır.
      Burada önemli olan konu, sisteme giriş yapmış MT ve yüklenen yetenek bazlı veri adetlerinin mümkün olduğunca homojen olması. Bunu sadece ürün bazlı düşünmeyin. Diyelim ki öyle bir skill’iniz var ki direk MT’ler ile ilintili. Yani her müşteri temsilcinsin kendisine ait verileri var. Bu doğrultuda bunu eşit dağıtmak tahmin edilenden daha da zor olabilir.

2- Diyelim ki verileri homojen yüklediniz. Peki o zaman her şey çok güzel mi olacak? Hayır. Çünkü homojen dağıttığınız verinin kalitesi aynı seviyede olmayabilir. Yani TV için yüklenen müşterilerin verisi ulaşılabilir, telefon için yüklenen veri ise ulaşılamaz olabilir. Dolayısı ile kolay ulaşılan veri aranıp tükeneceği için buradaki MT’ler boş beklemeye başlayacaklar.

3- Skill atama işlemi standart dialer operasyonuna ek bir ayar olarak geliyor. Dolaylısı ile yanlış ayarlamalar performansı olumsuz etkileyecektir. Örnek olarak veri tabanına skill’i yanlış karakterler ile yazılmış, ve ya hiç yazılmamış veriler; karşılığında bir MT bulamadığı için hiç aranmayacaktır.

Dialer sistemleri genel olarak kendilerine müdahaleden çok hoşlanmazlar. Yani her ne kadar birçok ayar ve esneklik sunsalar da yaptığınız her ayar veya değişiklik sistemin arama performansına olumsuz yansıyabilir. Gerekli analiz ve raporlamaların çok düzgün yapılması koşulu ile bu esneklikler uygulamalara güç kazandırır, diğer türlü performans törpülemekten başka bir işe yaramazlar.

Neticede yetenek bazlı yönlendirme işin vazgeçilmez bir ihtiyacı olabilir. Bu durumda yukarıda bahsettiğim handikapları kabullenmek gerekmektedir ve bunları olabildiğince minimize etmenin bir yolunu bulmak gereklidir. Bu uyarılarımı yetenek bazlı yönlendirme kullanılmasın diye değil, sadece farklı bir bakış açısı ile olası problemleri önceden analiz edip önlem alınabilsin diye yazıyorum. Aslında olası handikapları yazarken kısaca çözüm önerilerimden de bahsetmiş oldum. Çok daha etraflı ve verimli çözümler geliştirilebilir, bu tarz çözümler için ise işinizin türü ve nasıl yapmak istediğiniz çok önemlidir.



Bu bölümünde sonuna geldik. Bir sonraki bölümde Blended Call Management (Birleştirilmiş (Inbound-Outbound) Çağrı Yönetimi) ve Çoklu Kampanya Yönetimi’ni ele almayı düşünüyorum. Bir sonraki bölümde görüşme üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]