Sayfa Reklamları

Matrix Üçlemesi Özeti

Matrix Resurrections'a gitmeden önce bütün seriyi baştan izleyip hatırlamak iyi olabilir. Ancak bunun için çok vakit ayırmak gerekiyor, hepiniz bu vakti ayırmayın diye sizin için bu kısa özeti hazırlamak istedim.


Matrix 1999 yılında vizyona giren ilk filmi ile bilim kurgu dünyasında çok önemli izler bıraktı. 

Bu yazının yapay zeka destekli hazırlanmış video'su :




Matrix 1 (Matrix)


Thomas Edison saygın bir yazılım şirketinde yazılım geliştirici olarak çalışıyor. Aynı zamanda Neo adında bir hacker. Hack için geliştirdiği virüs ya da programları yer altı dünyasında birilerine satıyor. Bu satışların bir tanesinde bilgisayarına sızan Trinity adında başka bir hacker bir ip ucu veriyor ve Morpheus ile buluşmasına yardımcı oluyor. Morpheus da hack dünyasında bilinen çok ünlü bir hacker aslında.



Morpheus Neo'ya meşhur kırmızı ya da mavi hap seçeneklerini sunuyor. Kırmızı hap Matrix'in kapılarını açacak iken mavi hap ise mevcut dünya da kalmasını ve rutin hayatına devam etmesini sağlıyor.


Kırımızı hapı seçtikten sonra içi su dolu ve vücuduna kablolar bağlı olarak bir pod içerisinde uyanıyor. bozuk bir pil muamelesi gördüğü için oradan aşağıya atılıyor ve Morpheus un hava aracı Nabuchadnezzar tarafından kurtalıyor.


Burada Neo dünya hakkındaki gerçekleri öğreniyor. 21. yüzyılda bir zaman diliminde; Terminatör'ü hiç izlememiş bazı insanlar yapay zekayı icat ediyor. Bunun sonrasında insanlar va robotlar arasında bir savaş çıkıyor. Savaş kötüye gidince insanlar gök yüzünü siyah bulutlar ile kaplayıp robotların güneş enerjisinden faydalanamayıp yok olmasını bekliyorlar.

Sonrasında makineler enerji ihtiyacı için insanları pile çeviriyor ve bio enerjilerini kullanarak kendilerine güç veriyorlar. İnsan vücutları pod'larının içinde yaşarken zihinlerini makineler tarafından oluşturulmuş olan sanal evren Matrix'de buluyor. Makineler insan zihinlerini sağlıklı tutabilmek için ve daha iyi verim almak adına Matrix'i kullanıyor. Matrix'de 20. yüzyılda geçecek biçimde programlanmış.


Bu podlardan kurtalıran bazı insanlar yer altında Zion denilen bir şehirde yaşıyorlar. Podlardan kurtulan vucütları ise Matrix içerisinde ajan yazılımlar ve gerçek dünyadaki robotlar sürekli yok etmek ve bulmak istiyorlar. Dolayısı ile Neo'nun da Matrix'deki ajanları öğrenmesi gerekiyor. Bu ajanlar Matrix içindeki tehlikeleri yok etmek için tasarlanmış ve podlardan kurtulup Matrix'e giren insanlar bu tehditlerin başında geliyor.

Bu arada Neo beyin omurilik bilgisayar bağlantısı ile bir çok şeyi (Kungfu gibi) veri transferi yaparak öğreniyor.

Morpheus Neo'nun seçilmiş kişi olduğuna inanıyor. Matrix içerisinde bulunan bir program olan Oracle ise Neo'nun seçilmiş kişi olmadığını söylüyor. 

Buradaki Oracle ismi gerçek dünyadaki Oracle firmasının viral bir reklamı gibi geliyor bana. Bilen bilir Oracle bir veri tabanı ve büyük veri yönetim uygulaması.

Kahin aynı görüşmede Neo ya kendisini ya da Morpehus'u kurban etmesi gerekeceğini söylüyor.

Nitekim Morpheus ajanların eline düşüyor ve neredeyse öleceğine kesin gözü ile bakılıyor. Ajanlar Morpheus'a işkence ederek Zion'a giriş kodunu öğrenmeye çalışıyorlar fakat Morpheus bu bilgiyi vermemek için çok direniyor.

Bu arada Neo ve Trinity Morpheus'u kurtarmak için çok yüklü bir şekilde Matrix'e giriyorlar. Neo normalde başkalarının yapamadığı kurşunlardan kaçabilmek gibi çok ekstra yetenekler sergiliyor. Böylelikle Morpheus'u kurtarabiliyorlar.


Morpheus ve Trinity telefonu kullanarak gerçek dünya ya geri dönüyorlar, tam Neo döneceği anda ajanlar Neo'yu buluyor ve vurarak öldürüyor.

Fakat sonrasında Neo bir tanrı gibi tekrar dünyaya dönüyor ve kendisine ajanlar tarafından sıkılan kurşunları tek eli ile durdurup ajan Smith'i paramparça ediyor.

Böylelikle Neo'nun seçilmiş kişi olduğu anlaşılıyor. Birinci bölümün sonuna gelirken Neo uçarak ortamdan uzaklaşıyor.


Matrix 2 (Matrix Reloaded)


Matrix 1 den 6 ay sonra Morpheus acil bir toplantı için yüzbaşı Niobe tarafından çağırılıyor. Makinelerin tünel kazarak Zion'a doğru hızla geldiği bilgisi herkese veriliyor.

Birinci film'de Neo tarafından öldürülen ajan Smith tekrar hayata dönüyor, ayrıca artık kendini kopyalama yeteneği de var. Matrix'de istediği herkesi kendisinin bir klonu haline getirebiliyor.

Neo Oracle'ı tekrar ziyaret ediyor. Oracle neo ya Zion u kurtarabilmek için Matrix'in kaynağına gidip ana sunucularına ulaşması gerektiğini söylüyor. Bunu gerçekleştirebilmesi için anahtarcı denilen bir programı bulması gerekiyor. Ancak bu program başka bir çok program tarafından korunuyor. Ulaşmak o kadar kolay değil.

Aynı anda kendini binlerce klonlamış ajan Smith de Neo ya saldırıyor. Fakat Neo 10 15 tanesini temiz dövdükten sonra baktı olmuyor uçarak ortamdan uzaklaşıyor.

Ajan Smith, Neo kaynağa ulaşmasın diye anahtarcıyı da öldürmeye çalışıyor fakat başarılı olamıyor.

Neo kaynağa erişmeyi başarıyor ve mimar olarak adlandırılan Matrix'i oluşturan program ile tanışıyor. Neo'nun aslında isyan çıkaracak olan küçük insan gruplarını yok etmek için ve dengeyi korumak için tasarlanan bir yapı olduğundan bahsediyor. Kendinden önce de Zion'un 5 defa yok edildiğini ve yeniden başlatıldığını, Neo'dan daha önce 5 tane daha olduğunu söylüyor.


Mimar ona iki seçim hakkı sunuyor, Trinity dışarıda ölmek üzere ve düşüyor, ya onu kurtaracak ya da gidip Zion'u kurtarmak için sistemi yeninden başlatacak. Neo aşkı seçiyor ve Trinity'i kurtarıyor, sonrasında dünyaya Nebuchadnezzar'a geri dönüyorlar. Döndükleride robotlar heryerde ve gemiyi parçalamışlar ancak arkadaşları çıkmış ve kurtulmuş oluyor.

Neo gerçek dünyada da Matrix de gerçekleştirdiği bazı olağan üstü yetenekleri göstermeye başlıyor, mesela bir saldırı robotunu eli ile dokunmadan durdurabiliyor.

Fakat enteresan bir şey oluyor ve ajan Smith başka birinin vucudunda gerçek dünyaya geliyor.


Matrix 3 (Matrix Revolutions)


Matrix 2 de Neo robotu durduktan sonra komaya giriyordu, bir yatakta bir şekilde gerçek dünayaya gelen ajan Simith diğer tarafta Neo yatıyor. Neo komada iken hala Matrixde olmaya devam ediyor ve tekrar Oracle'ın yanına gidiyor.

Oracle ona Smith in hem gerçek dünya hemde Matrix'i yok edeceğini ve sadece Neo'nun onu durdurabileceğini söylüyor. Neo Oracle'ın yanından ayrıldıktan sonra Smith Oracle'ın yanına geliyor ve onu da kendisine dönüştürüyor.

Gerçek dünya da koma'dan uyanan Neo ve Trinity gerçek dünyadaki robotların merkezine gidiyor. O sırada gerçek dünyada olan Smith ile kavga çıkıyor ve Smith'in gözlerini kör ediyor. Fakat Neo artık dijital bir ilah gibi olduğu için gerçek dünyada da kör olsa da görebilir hale geliyor.

Zion'da EMP kullanarak bütün robotları geçici olarak durdurabiliyorlar ve bu sırada Trinity ve Neo'da makinelerin merkez şehrine varıyorlar. Giriş çok kolay olmuyor ve Trinity ölüyor.

Neo makinelerin lideri ile bir anlaşma yapyıyor. Neo Smith'i yok edecek. Çünkü Smith artık hem makineleri hemde Matrix için bir tehdit haline gelmiş durumda. Neo makineler tarafından Matrix'e gönderiliyor ve Neo orada Smith ile kıran kırana bir mücadeleye girişiyor, hatta en son yeniyor ve kendisine çeviriyor. Bu sırada makinlerin lideri Neo'ya bir enjeksiyon yapıyor ve Neo bütün ajan Smith'leri içinden patlatarak bütün kopyalarını yok ediyor.


Böylelikle Matrix yenileniyor yok edilen Oracle gibi programlar da geri geliyor, Zion robotlardan kurtuluyor ve savaş bitiyor. 

Mimar da Oracle'a gelerek Matrix'den kurtulan insanların barış içerisinde yaşayabileceği bilgisini veriyor.


1 yorum:

Bottom Ad [Post Page]