Sayfa Reklamları


28 Mart 2019 tarihinde bu yazıyı yazdığımızda bu gün hayatımızda olan ChatGPT, Dall-E, ElevenLabs ve daha niceleri olan yapay zeka araçlarının hiç biri daha çıkmamıştı. Öngörülerime doğru hızla ilerlenmesi heyecan verici. Şimdi ise bu yazıyı ElevenLavs desteği ile kendi sesim ile eğittiğim yazıdan sese yapay zekası ile kaydediyorum. Aynı zamanda İngilizce çevirisini de yine yapay zeka'ya yaptırıyorum. Hiç müdahale etmedim. Başarımını gözlemleyebilirsiniz.

Türkçe kendi sesimden eğitilmiş TTS motoru ile :


When I wrote this article on March 28, 2019, none of the artificial intelligence tools such as ChatGPT, DALL-E, ElevenLabs, and many others that are now part of our lives had been released. The rapid progress in line with my predictions is exciting. Now, with the support of ElevenLabs, I am recording this article with artificial intelligence, converted from text to speech using my own voice. At the same time, I'm having the English translation done by artificial intelligence as well. I haven't made any interventions. You can observe its performance.

The same video (first two mins) is directly dubbed in English with artificial intelligence :



Teknoloji tüm hızı ile ilerlemeye devam ediyor. Gelecekteki teknolojileri ön görmek aslında çok mümkün değil. Zamanın herhangi bir döneminde o güne kadar hiç kullanılmamış çığır açan, oyun değiştirici bir teknoloji bütün gelecek tahminlerini bertaraf edebilir. Fakat yine de mevcut durum üzerinden bir gelecek projeksiyonu yapmak da her zaman çok mantıksız değil. Neticede oyun değiştiriciler belki bir süre sessiz kalırlar.


Günümüzde firmalar müşteri iletişiminde çeşitli kanallar kullanıyorlar. Yeterli teknoloji ve altyapıya sahip olanlar bu tüm iletişim kanallarını tek bir noktada toplayarak müşteri yolculuğunu kaydedip müşteriye her iletişimde tekrarlı sorular sormaktan kurtuluyorlar. Fakat bir çoğu da her aradığınızda veya mesaj yazdığınızda sanki sizinle ilk temasıymış gibi davranıyor. Kanaldan kastımız ise sosyal medya, e-mail, chat, telefon çağrısı, görüntülü görüşme, şube etkileşimi gibi…

Bahsedilen iletişim yöntemlerinden firma tarafı için en az tercih edileni şube, çünkü maliyet çok yüksek. Olabildiğince müşterilerin işlerini kendi kendine yapabilecekleri teknolojiler ile adapte olmaya çalışılıyor. Günümüzde teknoloji güzel bir seviyeye geldi, müşterilerin kendi kendine hizmet alabilecekleri bir çok kanal var (ATM, İnternet Şubesi, Telefon Bankacılığı, vb.). Gerekli güvenlik yöntemlerini oluşturduktan sonra sosyal medya üzerinden de bir çok “Self Servis” aktif edilebilir. Whatsapp, Facebook, Twitter üzerinden para transferi, kontör yükleme, para çekme gibi işlemlerin yapılmaması için güvenlik haricinde teknolojik bir engel yok aslında.

Güvenlik demişken, günümüzde KVKK ve avrupa da benzeri GDPR gibi kişisel verilerin güvenliği ile ilgili yasalar yürürlüğe girdi. Fakat yapay zekanın dünyayı ele geçirip geçiremeyeceğinin tartışıldığı bu dönemde kişisel verileri gizlemenin mümkün olmayacağı çok kısa sürede anlaşılacak. Yapay zeka veri koruma sistemleri verilerin kötü niyetli insanalar tarafından ulaşılmasını çok zorlaştıracak. Ancak yapay zeka'nın kontrolünü elinde bulunduranlar için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacaktır.

İlerleyen yıllarda yapay zekanın gelişimi ile hukuk, kişisel güvenlik, kişisel gizlilik, gibi konuların korunması da kolaylaşacak ve yine aynı yapay zeka sistemleri bu “Self Servis” lerin bulut ortamlarda kullanılabilir hale getirilebilmesini sağlayacak. Şimdilik bir çoğuna imkansız gibi gelse de bana göre görünen köy, kılavuz istemez.

Gelelim konu başlığında belirtilen müşteri iletişiminin geleceğine. Günümüzde Yapay Zeka ile ilgili çok fazla çalışma yapılsa ve uygulansa da henüz aşağıda bahsedeceklerimin çok gerisinde, fakat çok hızlı ve artan oranda ilerleyerek çağ atlayacağını, ayrıca bulunduğumuz yeni çağ’ı da bir sonrakine taşıyacağını düşünüyorum. 

Çağımızda insanlar mobil iletişimde rahat hissediyorlar. İletişimin çoğu Whatsapp veya diğer bir sosyal medya kanalından yapılıyor. Mevcut sosyal medya kanalları düşünüldüğünde firmaların müşteri "Self Servis" iletişiminde kullanabileceği en uygun kanal Whatsapp gibi görünüyor. Burada devreye giren ise bot’lar, Yapay Zeka ile desteklenmiş chatbot’lar. Düzgün eğitilmiş ve bol veri ile beslenmiş is kesintisiz hizmet bot'lar tarafından sağlanabilir. Günümüz teknolojisi bot’lar için geyet yeterli aslında, fakat eğitim ve veri süreçlerinde hala çok fazla insan kaynağının arkada emek harcaması gerekiyor ve dolayısı ile tam performans ile değerlendirilemiyor. Benzer şekilde sesli bot’lar da günümüzde kullanımda olsalar da yeterince derinliğe erişemiyor. Fakat kısa süre içerisinde hepsi insana yakın tepki vermeye başlayacaklar.

Önceki paragraflarımda bahsettiğim güvenlik meselesi gelişimi bir miktar yavaşlatıyor aslında. Yapay Zeka veri olmadan işe yaramaz. Ne kadar çok veri var ise o kadar tutarlı sonuçlar elde edilir. Mevcut sistemler Yapay Zeka teknolojilerini yeni devreye almaya başladılar. Bu güne kadar  kullanımda idiler fakat Yapay Zekadan ziyade istatistiksel tahminleme modelleri kullanılıyordu. Lafı uzattık. Güvenlik ile ilgili olan kısmı şu ki; bu sistemler veri ve işlem güvenliği için firmaların kendi içindeki veri merkezlerinden sunuluyor. Böyle olunca Yapay Zeka eğitim için toparlanan veri, ilgili firmanın mevcut verileri kadar oluyor. Ayrıca süper güçlü bilgisayarları da olmadığı için işlem güçleri belirli sınırlar içinde kalıyor. Eğer bu kurumlar güvenlik sorunlarını çözebilse ve bu hizmetler bulut sistemlerden alınırsa her şey çok daha hızlı ilerleyecek. Mesela Google, neredeyse internetin tüm verisine sahip. Geliştirdiği yapay zeka tabanlı sistemlerde şaşırtıcı derecede verimli çalışıyor. Arama tahmininden Google asistana kadar bir çok hizmeti var. Google bu hizmetlerini bulut servisi olarak satıyor. Günümüzde kurumsal firmalar dahi Chat-bot işini kendi içlerinde doğru çözemedikleri için bulut servislere taşımaya başladılar. Fakat self servis hizmetleri dahil edilmiyor. 

Yakın gelecekte müşteri iletişimi için Facebook, Google, Microsoft, Amazon gibi devlerin yeni yeni bulut Yapay Zeka servisler duyuracaklarını ön görüyorum. Bu servisler vasıtası ile müşteri iletişimi için çok yüklü yatırım yapan firmaların yatırımlarını azaltıp yine bu bulut servislerden hizmet almak istemesi işten bile değil.

Diyelim ki bir firma bulut müşteri hizmetleri servisini almak istemedi ve bir diğeri ise güvenlik riskini göz önünde bulundurarak aldı. Bu hizmeti alan firmaların müşteri iletişimi ve buna bağlı satışlarının çok dramatik bir şekilde arttığını var sayarsak eğer, hepsinin bu yolda hızlı bir değişim geçireceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. 

Şimdi gelelim bu servislerin kullanım senaryolarına.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki aşağıda belirttiğim senaryonun tümünü 10 - 15 yıldan erken görmek çok mümkün değil, varsayın ki 2033 yılındayız.
Önceki paragrafımda bahsettiğim devler veya yeni bir oyuncu, açacağı servisler ile müşteri iletişim bulut hizmetini devreye alacak. İlgili bulut hizmetinin yönetim arayüzünden firmalar bilgi girişlerini sağlayacaklar. Bu girişler örnek olarak:

 1- Firma sektörü ve kullandığı bulut tabanlı uygulamalarının entegrasyon bilgileri (yukarıda bahsettiğim gibi 10 – 15 yıl içerisinde hiçbir firma kendi sunucularında kendileri kurdukları sistemleri kullanmayacaklar. Bütün CRM, ERP, Bankacılık, Kredi Kartı vb. uygulamalar bulut hizmetlerinde olacak.)

  2- Alınmak istenilen hizmetler (kayıt hizmetleri, self servisler, sosyal medya hizmetleri vb.) seçilecek. Aktif edilecek Self Servisler bulut tabanlı kullanılan CRM, ERP, Bankacılık Hizmetleri uygulamalarının entegrasyon katmanı ile otomatik olarak bulut müşteri hizmetleri servisine iletilecek. Firmalar, karşılarına gelen Self Servis hizmetlerinden istediklerini seçebilecek. 
   
   Bu doğrultuda globalleşen ve yerel olamayan ürünler, global müşteri ilişkileri servisleri ile anlaşmalı olacağı için çok fazla servis sunabilecekler.

   3- Sosyal medya hesaplarının giriş bilgileri (Eğer Facebook dan hizmet alınırsa zaten Whatsapp, Instagram otomatik giriş yapacaktır çünkü aynı şirket.).

   4- Firma için oluşturulacak olan avatar (ses çağrılarındaki ses kız mı, erkek mi, ünlü mü, değil mi gibi), size atanacak bot’un konuşma tarzı (formal, samimi, sinirli gibi), mesela gençlere samimi bir bot seçerken belli yaş üstü ciddi olabilir, tahsilat işlemlerinde sinirli bir bot da seçilebilir. Bu bot sosyal medyadaki chat DM ve sesli IVR daki davranışları belirleyecek. Ya da kanal bazında isteğe göre de değiştirilebilir olacak.

  5- Lokal telefon numaraları kaydedilecek ve operatörlere bulut hizmetinin ID numarası verilerek yönlendirmeler sağlanacak.

Yukarıda verdiklerim ilk anda aklıma gelen bazı örnekler, zira bu konunun iş analizini yapmaya niyetim şimdilik yok. 

Gerekli bilgiler bulut sisteme girildikten sonra tamamla düğmesine basılacak ve bingo. Tüm iletişim kanallarını kapsayan tek noktadan yönetilen müşteri temsilcisi, kalite değerlendirme uzmanı, raporlamacı, teknik ve IT personeli, yönetici, masa, sandalye, bina, temizlik, yemek, servis, güvenlik görevlisi, insan kaynakları, muhasebe ve daha aklıma gelmeyen bir çok kaleme ihtiyaç duymayan müşteri hizmetleri merkezi hazirun ve emrinize amade. Yaptığı işlemler ise bu gün canlı bir müşteri temsilcisinin yaptıkları ile aynı, hatta daha fazlası olacak. Satış, bilgi verme, bankacılık işlemleri, telekomünikasyon, tahsilat aklınıza ne gelirse.

Müşteri telefonu aradığında karışısına çıkan bot olacak fakat doğal ve insan gibi konuşacak. Aşağıda bir örneğini günümüzden görebilirsiniz :




Tabii teknoloji 15 yılda anında gelişmeyecek. Bu noktaya gelene kadar insan desteği ile birlikte ilerleyecek.

İyi hoş yazdın da "şu anda bu sektörde çalışan milyonlarca insan ne olacak?" der gibisiniz sanki. Bu konuda felsefi, ekonomik bir çok görüş söz konusu. İnsanlar dünya da bunun üzerine an itibari ile ciddi ciddi kafa yoruyorlar. Konu sadece müşteri hizmetleri değil tabii. Her alanda benzer şey olacak. Çalışamayacak olanlara sabit bir maaş bağlayarak ekonomiyi döndürmek akla gelen ilk fikir, ilk denemeleri de yapıldı, ama  bu görüşler daha çok gelişecek. Olacak olan herkes tarafından ön görülüyor, fakat 15 yıl kulağa çok kısa geliyor. Benim öngörüm bu yönde.

Eğer şimdiye kadar bu konularda düşünmediyseniz ve bu yazdıklarım size şaşırtıcı bir etki yarattı ise, yeni dünyaya hoş geldiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]