Sayfa Reklamları


Huawei nin dün lansmanını yaptığı Mate 20 Lite modelinde 12nm üretilen Kirin 710 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemicinin içinde ise  ARM Mali G5 grafik işlemcisi bulunuyor. Bu chipset üzerinde 4 adet Cortex A73 çekirdeği 2.2GHz hızında ve dört adet Cortex-A53 çekirdeği 1.7Ghz hızında çalışıyor. Yani toplam 8 çekirdek yine big-little mimarisi ile karşımızda.

Daha fazla teknik detaya girmek istemiyorum zira meraklılar teknoloji sitelerinde zaten bu bilgileri bulabilirler. Benim burada değinmek istediğim konu bu yeni işlemci çok bilinen ve yaygın kullanılan işlemcilere göre nasıl bir noktada. Örnek vermek gerekirse 2 sene öncesinin Huawei amiral gemi telefonlarında kullanılan Kirin 960 bu işlemciden yaklaşık olarak %10 daha hızlı. Fakat bu telefonun bir amiral gemi olmadığın düşündüğümüzde orta seviye telefonların işlemci hızları 2-3 sene önceki amiral gemi model telefonlarına yeni yaklaşmış durumda. Fakat enerji tüketimi noktasında yeni çıkan bu orta seviye işlemciler kesinlikle çok daha verimli.
Snapdragon tarafında ise durum biraz daha farklı. Benzer isimlendirme ve teknolojiye sahip olan Snapdragon işlemciler her zaman Huawei nin işlemcilerinden  %15 civarında daha hızlı oluyor. Yani yeni çıkan Snapdragon 710 işlemcisi yine 2 sene önceki Kirin 960 ile kıyasladığımızda %5-10 civarı daha hızlı çalışıyor. Fakat bu hız farklarını gözlemlemek çok zor.

En çok bilinen benchmark testlerinden birisi olan Antutu’da 120.000 üzeri puan alan bütün işlemciler uzun süre işinizi görecek ve yine uzun süre yeni çıkacak olan bütün oyunları oynatacaktır. Yani bu orta seviye işlemciler her türlü kullanım için gayet yeterli. Enerji tüketimini düşürmek adına yapılan yenilikler ise bence çok daha önemli ve bu yeni işlemciler özellikle orta seviyede çok düşük enerji tüketimleri ile ön plana çıkıyorlar.

Yani özetle günümüz ort-üst noktada kendisini konumlandıran telefonların hız ve donanımsal özellikleri 2 sene önce piyasaya çıkan amiral gemi model telefonlar ile çok benzer seviyede. Fakat ek olarak düşük enerji tüketimleri ile yine 2 sene önceki amiral gemi telefonlardan yaklaşık olarak %30 daha iyi pil performansı sunacaklardır. Tabi burada maliyet unsuru da göz önünde bulundurulduğunda yine 2 sene önceki amiral gemi telefonlara göre daha düşük kapasiteli piller kullanacakları için günlük kullanım süreleri benzer olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]