Sayfa Reklamları


2024 Yılında SpaceX (Elon Musk'ın uzay teknolojileri şirketi) ilk insanları Mars'a göndermeyi ve Mars insan kolonisinin ilk adımlarını atmayı planlıyor. İlk insanın Ay'a gönderilmesinden 55 yıl sonra. Ay'a yapılan yolculuk kısa süreli bir git gel idi sadece. Fakat SpaceX insanları uzaya uzun dönem göndermeyi planlıyor. İlk gönderilecek olan astronotların Mars seyahatinin 5 ay kadar süreceği tahmin ediliyor. Peki oraya vardıklarında ne yapacaklar?



Öncelikle Mars'a gitmek için kullanılacak teknolojiden biraz bahsedelim. BFR (Big Falcon Rocket) Mars'a gitmek için kullanılacak ulaşım aracı. BFR 100m uzunluğunda olacak ve toplamda 31 motora sahip olacak. Bu motorlar ile 150 ton faydalı yük taşıyabilecek. Apollo görevlerinde astronotları Ay'a götüren Saturn V roketinden biraz daha büyük. Yükleme bölümü ise bir Airbus A380 in yolcu kabininden daha büyük.

Basınçlı; yani insanların içinde yaşayabileceği bölüm 825 m2. Bu kadar özelliğine ve en büyük roket olmasına rağmen diğer roket tiplerinin hepsinden daha düşük maliyet ile uzaya gidecek. Bunun sebebi ise tekrar kullanılabilir olması. BFR sadece Mars için kullanılmayacak. Dünyada hızlı seyahat ve aya üs kurma gibi bir misyonlarda planlanıyor.

Elon Musk zaten milyonlarca dolar harcayıp sadece bir kere kullanılabilen roketleri en başından beri delilik olarak görüyor. Bu bir uçak ile bir kere seyahat ettikten sonra onu parçalamaya benziyor. Her seyahat sonrasında parçalansaydı uçuş maliyetler ne olurdu? Uzayda da benzer durum var, ve bu sık ziyaretlerin önünde bir engel idi.

BFR ile büyük yüklerde uzaya tek parça olarak taşınabilecek. Böylece parça parça gönderilip uzayda birleştirme işlemlerine gerek kalmayacak.

BFR'ın bir diğer adı da Starship. Koşun hanımlar koşun bilim kurgu ayağınıza geldi :)

İlk astronotlar Mars'a varmadan önce bazı temel ihtiyaçların hazır edilmesi gerekiyor. Bunlar öncelikli olarak su ve enerji kaynakları. SpaceX 2022 yılında bu ihtiyaçlar için Mars'a insansız görev planlıyor. Bunların arasında geniş güneş panelleri ve madencilik sistemi. Bu madencilik sistemi marsa kurulacak istasyonun ilk ve en kritik parçalarından bir tanesi olacak. Bu istasyon Mars'taki su ve karbondioksit kaynaklarını işleyecek. Bu sistem Sabatier yöntemini kullanarak oksijen ve metan üretecek. Buda astronotları tekrar dünyaya geri döndürebilmek için yakıt üretebilmek anlamına geliyor. Eğer bu temel işlemleri yapabilecek olan istasyon düzgün çalışır ise SpaceX ilk insanları 2024 yılında gönderecek.

2024 de yapılması planlanan bu kalkışın 2 kargo ve 2 mürettebat gemisi olacak. Her biri 6 - 8 arasında astronot taşıyabilecek. Astronotlar 1-2 ay ve ya bir kaç yıl Mars'da kalabilecekler. 

Astronotlar ilk Mars'a indiklerinde ilk yapacakları iş bir istasyon oluşturmak. İlk istasyonun neye benzeyeceği net değil fakat genel görüş uluslararası uzay istasyonuna benzeyeceği yönünde. Genişlemeye müsaade eden küçük odacıklar biçiminde. Fakat bazıları da bu istasyonun Mars'ın yoğun radyasyon ve olumsuz hava koşullarına karşın yer altında inşa edilmesi gerektiğini savunuyor. Elon Musk büyük ihtimal ile istasyonun yer altında kurulmasını tercih edecektir.

Diğer bir sorun ise astronotların yiyeceği nereden bulacağı. İlk giden astronotlar yanlarında 2 yıl yetecek vakumlu paketlerde yemek götürecekler. İlk etapta Mars'da bitki yetiştirmek gibi bir plan yok fakat astronotlar yinede bitki yetiştirmek ile ilgili deneyler yapacaklar.

Mars üzerinde hareket edebilmek için astronotların  araç ihtiyacı olacak. Bu araç zorlu arazi koşullarında dahi çalışabilir olmalı. NASA'nın bu amaç için ürettiği bir "Uzay Kaşifi" aracı var. Bu araç basınçlı ortama dayanabilecek ve oksijen kaynakları bulunan bir araç tabii. Kaynakları ise 4 astronota 72 saat yetecek biçimde planlanmış. Bu aracın herhangi bir yöne 200 km civarı menzili olacak.

Tabii ki ilk insanlar Mars'a ayak basmadan önce üstesinden gelinmesi gereken mühendislik zorlukları var. Fakat ben bu zorlukların aşılacağını düşünüyorum.

Mars'a gitmek için kullanılması planlanan bu teknolojiler sadece Mars için kullanılmak ile sınırlandırılmayacak tabii ki.  BFR (Big Falcon Rocket)'in biz ölümlü dünyalılar içinde faydaları olacak. Kıtalar arası 15-20 saatlik uçuşları dakikalar seviyelerine düşürülerek ticari insan taşımacılığı da planlanıyor. 10-15 saatlik uçuşlar dakikalar seviyesine gerileyecek. Ayrıca Ay'da üs kurup orada büyük teleskoplar kurmak bilimsel araştırmalara katkı sağlamak gibi planlarda var.

Elon bizi Mars'a götür marşı ile yazımı sonlandırırken hepinize sağlıklı günler dilerim. Seviyle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]