Sayfa Reklamları

Bu yazımda sizlerle Türk Telekom hattım üzerinden gerçekleştirdiğim 4.5G testi ve sonuçlarını paylaşacağım, ayrıca buradaki rakamlar neleri ifade ediyor kısaca bundan da bahsedeceğim.
Teste Sakarya tarafından gelirken başladım ve Sakarya - İzmit - Gebze - İstanbul a kadar çeşitli noktalarda testler gerçekleştirdim.

Öncelikle 4.5 diye bir şey aslında yok. Bu bildiğimiz LTE ve ya 4G diyebileceğimiz teknoloji. Zaten kullanan arkadaşlar telefonlarında bu iki ibareden birinin çıktığını fark etmiştir. Sadece teknoloji ilerlediği için kullanılan cihazlar ilk çıkan 4G sistemlerinin upgrade edilmiş halleri. Bu testleri Türk Telekom hattım üzerinden gerçekleştirdim, araştırdığım kadarı Turkcell ortalamada daha yüksek hızlara ulaşırken Vodafone biraz daha aşağılarda kalıyor.

4G için baz istasyonları biraz daha sıklaştırıldı, ve aslında paylaşımlı bir teknoloji olduğu için her zaman o 100Mbit hızlara çıkamıyoruz. Teoride sistem 300Mbit'leri bile görebiliyor.

Aşağıdaki toblo da hız sonuçlarımı görebilirsiniz. :


Fark ettiğiniz üzere otobanın sapan kalmış yerlerinde 6-8 Mbit civarında ortalama bölgelerde 13-18 Mbit ve şehir içinde 45 Mbit gördüm. İlk sırada gördüğünüz 106Mbit ise Taşdelen merkezde elde ettiğim bir sonuç oldu ve çok sık görebileceğiniz bir değer değil. Tabi baz istasyonları arttıkça böyle yüksek hızları daha sık görebileceğiz.

Download hızı nedir ne işe yarar?

İnternet kullanımınız da en işe yarayan değerdir. Her internet sitesine girdiğinizde ve ya sosyal medyada dolaştığınızda, Youtube videosu izlediğinizde cihazlarınız download işlemi gerçekleştirir ve ne kadar hızlı ise o kadar hızlı-kaliteli sonuç elde edilir.
Ancak burada karıştırılmaması gereken ise Mbit terimidir. Mbit ile günlük hayatta kapasite birimi için kullandığımız MByte aynı şey değildir. 1 Mbyte 8 Mbit tir. Yani yukarıda en üst sırada gördüğümüz sn de 106 Mbit download hızı Mbyte'a dönüştürdüğümüzde  13,25 MByte'a olur. Buda demek oluyor ki sn de 13 MB max download edebiliriz. Mega bit in "b" si küçük Mega Byte 'ın "B" si kısaltmalarda büyük yazılır yani MB-Mb gibi.

Upload nedir ne işe yarar?

Upload hızları en kötü zaman da bile 11,5 Mbit ve bu gerçekten çok iyi bir değer, Ancak upload son kullanıcılar için çok önemli bir parametre değil. Tabi cloud sistemlerini kullanıyorsanız eğer sizin için ciddi bir öneme sahip oluyor. Upload hızı ne işe yarar?
1- Eğer cloud(bulut) sistemlere dosyalarınızı yedekliyor ve ya orada tutuyorsanız, yükleme işleminiz çok hızlanacak.
2-Youtube gibi kanallarda video yayınlıyorsanız yine hızınız çok artacak.
3- Telefonunuz üzerinden web hosting yapmak gibi çılgınca bir fikriniz varsa eğer yine avantajı durumdasınız :)
4- Görüntülü görüşmelerde kalite ciddi manada artar.

Ping nedir ne işe yarar?

Ping internete çıkmak için kullandığımız sunuculara ne kadar sürede ulaşabiliyoruz testini yapmamıza yarar, belirli boyutlardaki bir paket karşı taraftaki sucunuya TCP üzerinden gönderilerek ne kadar sürede paketi aldığı kontrol edilir. Yerel ağlar da küçük paketlerde bu değer 1ms altındadır. Internet gibi ortamlarda ise 51ms gayet yeterli bir değerdir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]