Sayfa Reklamları

ÖNSÖZ

Programcılık ilgisi olanlar için öğrenmesi hem kolay hem de zevkli bir iştir. İlgisi olanlar bu
gün internet üzerinden hiçbir kitaba ihtiyaç olmadan herhangi bir programlama dilini öğrenebiliyor. Artık arama motorları işimizi çok kolaylaştırdı. Bende yıllarca bilgisayar üzerine eğitim aldım. Hem okul hem de özel sektörde, ancak bu eğitimler sonrasında oturup bir uygulama geliştirmeye kalktığımda hala çok eksik olduğumu fark ettim, bu konuya ilgim olduğu için yoğun araştırmalar sonunda Görsel C#.NET ve MS Access veritabanını kullanarak bir stok takip uygulaması geliştirdim. Bu uygulamayı geliştirirken fark ettim ki, püf noktalara ulaşmak çok zor,  kimse hazır kritik bilgisini paylaşmak istemiyor.
Bazen saatlerce çok basit bir iş için uğraştım. Ancak sonra tepeyi geçtik, bundan sonrası daha kolay geliyordu. Sonraçeşitli uygulamalar geliştirdim. Bu uygulamaları geliştirirken MS Access artık yetersiz gelmeye başladı ve MS SQL Server desteği ile uygulamalarımı geliştirmeye devam ettim. Bu kitabı yazmamdaki amaç, zamanında çok arayıp bulamadığım o “püf” noktaları baştan sona bir uygulama geliştirme süreci içerisinde size aktarmak. Kitap da kullanacağımız dil size bir arkadaşınız ile sohbet ediyormuş hissiyatı verebilir, çünkü resmiyetten çok samimiyet daha kolay geliyor.

Kullanacağımız programlama dili kitabın isminden de anlaşıldığı gibi Visual C#.NET 2010 Express ve MS SQL Server 2008 Express. Express serisi programlama ve veritabanı araçları Microsoft tarafından ücretsiz sunulan uygulamalardır. Ücretli olanlara göre bizim kullanacağımız yönde bir farkı yoktur. Temel farklarına giriş bölümünde değineceğiz.

Bu Kitap Kimlere Hitap Eder

                Bu kitap programcılığa ilgisi olan herkese hitap eder. Hedef kitlemiz,  programcılıkla alakalı temel eğitimleri almış, ancak baştan sonra bir projeyi tamamlayamamış kişiler, farklı programlama dillerini bilen fakat C#.NET öğrenmek isteyen kişiler,  hayatında programcılıkla ilgisi olmayan ancak bilgisayar ile az çok haşir neşir olan ve hızlı bir şekilde programcılığı C#.NET ile öğrenmek isteyen kişiler.  Tabi daha önce programcılıkla ilgisi olmayan kişilerin temel programcılık noktasında internetten biraz destek alması gerekebilir. Temel programcılıktan kasıt, değişken, döngü, koşul nedir nasıl gerçekleştirilir gibi konular. Kitap içerisinde bu konuları da yeri geldikçe kısaca özetleyeceğimizi de belirtmeden geçmeyelim.

                Yeni başlayanlar ne kadar çabuk uygulama geliştirmeye başladıklarını gördüklerinde şaşıracaklar. Yeni başlayanlar için bu kitap işin alaylı öğrenimi, dene, yanıl, öğren.



GİRİŞ

Öncelikle programı geliştirmeye başlamak için geliştirme araçlarını edinip bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor.  Başvuracağımız kaynak internet. İndirip kurmamız gereken iki dosya var. Bunların birincisi Visual C#.NET 2010 Express ikincisi MS SQL Server 2008 Management Studio Express. Aslında birde SQL Server 2008 Express in kendisini kurmak gerekiyor ancak Visual C#.NET 2010 Express kurulduğunda SQL Server 2008 Express de beraberinde kuruluyor. Bu kurumlar için internet ihtiyacımız olacak. Kurulumlar kolay onun anlatımına burada girmeyeceğiz. İnterneti olan kullanan ve aşina olan herkes kurabilir, özel bir ayar yapmaya gerek yok. İlk ayarları ile kurabilirsiniz.

MS SQL Server 2008 Management Studio Express uygulamasını kurmamızdaki amaç veri tabanımızı görsel bir ara yüz ile yönetebilmek. Kurulumu gerçekleştirirken yeni bir kurulum gibi devam edip “features” tabına gelince “Basic Management Tool” un işaretli olması yeterli olacaktır.

Peki, Express sürümlerin standart ve ya enterprise ürünlerden ne farkı var. Express ürünlerden bahsedecek olursak, MS SQL Server Express sürümünde 10Gb a kadar data destekliyor ve 1 CPU desteği sunuyor, normal sürümünde ise data desteği nerdeyse sınırsız ve 4 CPU ya kadar destek verebiliyor. Ancak çok kurumsal binlerce kişinin çalıştığı veri yoğunluğu çok fazla olan bir işletme için yazılım geliştirmeyecekseniz böyle özelliklere ihtiyacınız olmayacaktır. KOBİ gibi 100 , 200 kişilik işletmeler için geliştirilecek uygulamalara ve ya kişisel uygulamalara Express sürümler yeterli olacaktır. C#.NET noktasında da göreceksiniz ki geliştireceğimiz uygulamada bir çok özellik kullanacağız ve hiçbir sıkıntı çekmeden uygulamamamızı tamamlayacağız. C#.NET Express de ne eksik derseniz; mesela grup olarak bir yazılım geliştirip daha sonra bir araya getirmek isterseniz Express sürüm size yeterli gelmeyecektir. Detaylı bir raporlama aracı kullanmak isterseniz de Express sürüm yetersiz kalacaktır. Daha bir çok fark sayılabilir ancak bizim yazacağımız tarzdaki uygulamalar için Express sürümler fazlasıyla yeterli olacaktır.

Nasıl Bir Uygulama Geliştireceğiz

                Çok kullanıcılı, hatırlatma ve iş takiplerimiz için kullanabileceğimiz bir uygulama geliştireceğiz. Uygulamada; kullanıcı giriş ekranı, bu hafta içinde yapmamız gereken işlerin listesi ve yapılma zamanı geçmiş işleri görebileceğimiz ana panel. Geçmiş işleri sorgulayabileceğimizi açılıp kapanabilir sorgu ekranı.Yönetici isek kullanıcı yönetim menüsü ve sorgu ekranında başka kullanıcıları da sorgulayabileceğimiz alan.

                Uygulama geliştirme sürecinde öncelikle veri tabanı tabloları ve veri tabanı tasarımı gerçekleştirilecek. Sonrasında sıra ile formlar geliştirmeye başlanacak. Veri tabanı işlemleri için bir sınıf oluşturup veri tabanı işlemleri bu sınıf içerisinden gerçekleştirilecek. Programımız genel manada fonksiyonel bir yapıya sahip olacak. Ana blokta sadece fonksiyonlar ve sınıflar çağırılarak işlemler gerçekleştirilecek.

                Uygulama geliştirme süreci tamamlandığında, uygulamayı başka bir bilgisayarda çalıştırabilmemiz için veri tabanı script’i alınması ve geri yüklenmesi işlemleri anlatılacak.

                Toplamda 8 bölüm olarak yayınlayacağım bu serinin son 2 bölümünü sizler tamamlayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]