Sayfa Reklamları

BÖLÜM 1 - ARAYÜZLER


Programımıza geçmeden önce Visual Studio 2010 Express ve MS SQL Server Menagement Studio 2008 Express ara yüzlerinden biraz bahsetmek istiyorum. Program anında bahsedeceğimiz özelliklerin nereden aktif edileceğini ve nereden eklenmesi gerektiğinin bilinmesi lazım.

1.1 Visual Studio 2010 Express IDE


Visual Studio’da da geliştirme yapmak için kullandığımız ara yüze IDE denilir. Bundan sonra Visual Studio arayüz ile alakalı bir açıklama yapacağımız zaman IDE kısaltmasını kullanacağız. Aşağıda gördüğümüz ekran görüntüsü (bundan sonraki süreçte eg olarak kısaltılacaktır.) başlangıç ekranıdır. Bkz EG 1.1



EG 1.1


EG 1.1 de kırmızı ile çerçevelenmiş kısımdan yeni bir projemi yoksa var olan bir proje ile mi çalışacağını seçiyoruz. Yeni bir proje ile çalışmaya başlayacaksak “New Project”, daha önce başlamış olduğumuz ve devam etmek istediğimiz bir proje varsa o zaman “Open Project” seçilir.
Şimdi “New Project” seçeneğini tıklayalım. EG 1.2 de görebilirsiniz.

EG 1.2

EG 1.2 de görüldüğü gibi “New Project” ekranı açılıyor. Görsel bir windows form uygulaması geliştireceğimiz için seçili olan “Windows Form Application” ile devam edeceğiz. Diğer uygulama biçimleri bizim projemizde kullanılmayacak.

Sıra Visual C# IDE ye geldi. EG 1.3 üzerinden anlatmaya devam edelim.

EG 1.3

Üst kısımda açık gri ile işaretlenmiş olan bölge, standart menüler dosya, düzen, görünüm, derleme, veri, araçlar seçenekleri altında bir çok özelliğe ulaşmak mümkün. Burada sık kullanacağımız özelliklerden ilerleyen bölümlerde anlatacağız. Ayrıca üst kısımda kısa yol butonları da bulunmaktadır. Kaydetme, proje açma gibi işlemler de bu alandan gerçekleştirilebilir.

EG 1.3 de açık kırmızı ile işaretlenmiş olan bölgede ise “Toolbox” vardır. Toolbox altında form üzerine ekleyeceğimiz araçları bulabiliriz. Uygulama geliştirme anında kullanacağımız araçların dışında bütün araçları bu kitap da anlatmayacağız. Araç dediğimiz aslında buton, label, textbox, datagrid gibi görsel programlamada kullanacağımız bütün araçlar. Bu araçları form üzerine sürükle bırak ve ya iki kere tıklama ile aktarabiliriz.

Sarı ile işaretlenmiş olan bölgede form vardır. Bütün geliştirmeleri formlar üzerinde gerçekleştireceğiz. Form üzerine ve ya Form üzerindeki herhangi bir araca çift tıkladığımız zaman kod yazabileceğimiz bölüm açılacaktır. Birden fazla form ve ya kod penceresi yan yana görüntülenebilir üzerindeki kapatma işaretine tıklanarak kapatılabilir.

Yeşil ile işaretlenmiş olan bölgede “Solution Explorer” vardır. Uygulamamız ile alakalı yeni form ekleme, yeni sınıf (class) ekleme uygulamamıza dışarıdan eklememiz gereken referansları, dll leri ekleyip kullanabileceğimiz alan. Formlar arasında gezebilir, kod ve tasarım görünümleri arasında geçişleri de bu alandan yapabiliriz.

Mor ile işaretlenmiş olan bölgede “Proporties” vardır. Uygulamamızda bulunan bütün araçların, form’ların ayarlamaları, özellikleri buradan belirlenebilir, değiştirilebilir. Örneğin Form ismini buradan değiştireceğiz, ya da bir label’in içerisine yazdığımız yazının font’unu da bu alandan değiştireceğiz.

IDE anlatımında çok detaya girmeyeceğiz. Ancak yukarıda bulunan menü’ler ile alakalı çok sık kullanacağımız iki tanesi ile alakalı biraz detaya girmek istiyorum. Kullanacağımız araçların birçoğunu uygulama geliştirme anında anlatacağız.

Aşağıda EG 1.4 de View menü’sü altındaki “Other Windows” sekmesinden bahsedeceğiz.

EG 1.4

Bu menüyü göstermemizdeki amaç etrafta sık kullanacağımız Toolbox, Solution Explorer, Properties pencerelerinin bir şekilde kaybolması ve nasıl ekleyebileceğimizi öğrenmek. View > Other Windows menüsü ile kaybolan pencereleri geri getirebiliriz.

Diğer sık kullanacağımız menü ve işlem adımı ise Debug (Derlemek). Uygulamada bazı geliştirmeler yaptıktan sonra doğru çalışıp çalışmadığını anlayabilmemiz için derlememiz gerekecek. Derlediğimiz anda eğer programda herhangi bir  hata yoksa .exe dosyası oluşacaktır. Debug ile alakalı EG 1.5 e bakınız.

EG 1.5

EG 1.5 de Debug menüsü gösteriliyor. En başta yeşil ok işareti ile Start Debugging işlemi derlemeyi başlatacaktır bu işlem için genelde kısa yol olarak F5 tuşunu kullanılacak. Programda bir hata yok ise derlenecek, eğer hata var ise aşağıda “Error List” penceresinde nerde nasıl bir hata olduğu gösterilecektir. 
Debug > Step Into menüsü ise eğer bir sınıf ve ya fonksiyon kullandıysak onun içine dallanmayı sağlayacaktır. Bu iş için genellikle F11 kısa yolu kullanılacak.

Debug > Step Over menüsü ile yazılan kodlar arasında adım adım ilerleyerek yazılan kodun doğru çalışıp çalışmadığı sınanacak.

Buraya kadar anlattıklarımız çok temel bir bilgi seviyesi ile IDE’nin ne olduğundan ve sık kullanacağımız özelliklerinden bahsettik. Bu bir referans kitabı değil bütün araçların şekil, isim ve detaylı özelliklerini vermeye gerek yok. Zaten o aracın üstüne tıkladığımızda Properties penceresinde bütün özelliklerini görebiliriz, iş hangi aracın nerde nasıl kullanılacağını bilmek. Bunu da uygulama geliştirme anında öğreneceğiz.


1.2 SQL Server 2008 Management Studio

SQL Server yönetimi için kullanacağımız uygulama. Uygulama vasıtası ile tablolar oluşturabilecek, sorgulayabilecek, Stored Procedure ler oluşturabileceğiz. Kurulum anında ilk ayarları ile kurulum yapılmasının yeterli olacağından bahsetmiştik. EG 1.6 da giriş ekranı görülebilir.

EG 1.6

EG 1.6 da SQL Server 2008 giriş ekranı görüntüleniyor.  İlk kuruluşta hiçbir ayar değiştirilmeden kurulursa, Authentication mode olarak Windows Authantication seçili olarak kurulur. Bu Windows’a giriş yaparken kullandığımız kullanıcının veri tabanında tam yetkili olduğunu gösterir ve herhangi bir giriş şifresi yazmadan, direk olarak PC de kurulu olan SQL Server’a “Connect” diyerek bağlanabiliriz. İlk ayarlara göre veri tabanı ismi PCADI\SQLEXPRESS olarak belirlenir. Eğer kurulumda ayarları değiştirdiyseniz kendi ayarlarınıza göre bağlantı sağlayabilirsiniz.

EG 1.7

EG 1.7 da girişten sonra karşımıza gelen ekran görüntüleniyor.  Burada en çok kullanacağımız alan Databases sekmesi olacak. EG 1.7 de henüz bir veri tabanı oluşturulmadığı için sistem ilk kurulduğunda eklenen veri tabaları görüntüleniyor.  İlk eklenen veri tabanlarının içinden master veri tabanı genişletilmiş. Tables sekmesi altına tablolarımızı “Programmability” sekmesi altına ise “Stored Procedure” leri oluşturacağız.

Şimdilik SQL Server Management Studio ile alakalı da söyleyeceklerimiz bu kadar. Artık uygulama geliştirme işlerine başlayabileceğiz. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere, kolay gelsin.

Sağ taraftaki sosyal medya bağlantılarından twitter üzerinden beni takibe alarak yeni bir makale çıktığı anda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]