Sayfa Reklamları

Kariyer planlamasını iki başlıkta değerlendirmek gerekirse, birincisi insanların kendi kariyerlerini kendileri planlaması ve ona göre çaba sarf etmesi. İkincisi ise çalıştığı kurum ile birlikte planlaması. İki yöntemde yerine göre kullanılabilir ancak işveren ile birlikte bu planı yapmak iki taraf için de daha yararlı olacaktır.

Mevcut işten ayrılmanın birçok sebebi olabilir, ancak bize göre üç ana madde etrafında bu sebepler toplanabilir. Bunlardan birincisi maddi, nitekim çoğu insan hayatını idame ettirebilmek için çalışıyor. İkincisi kariyer planı ve üçüncüsü de yönetici ve çalışma arkadaşları ile ilişkiler.
Kariyer planlaması bireyler için önemli bir olgu. Herkesin bir kariyer planı olması önemli ancak bu kariyer planı hep bir üst pozisyon noktasında yürümek zorunda değil. Kendi kariyer planımızı yaparken bile olabildiğince tarafsız ve özelliklerimizi değerlendirebilir durumda olmamız önemli.

Bireyler genelde kendi kariyer planlarını çok düzgün yapamazlar. Ego buna izin vermez. Kendimizi olduğumuzdan daha iyi ve ya daha yetenekli görmemiz işten bile değil. Bazı insanlar tevazu ettiklerini düşünerek kendilerini olduğundan daha aşağı gösterdiklerini düşünürler, ancak gerçekte göstermeye çalıştıklarından bile daha yeteneksiz ve beceriksiz olabilirler. Tevazünün  fazlası da egodandır. Tabi özeleştiriyi doğru bir biçimde yaparak kariyerini düzgün planlayan bireylerin sayısı da yadsınamayacak kadar çok. Bu bireylerin ortak özelliği ise siyaset kurumunu en ince ayrıntıları ile kullanabilmeleri. Bunun doğruluğu yapılan siyasetin içeriğine göre değişir.

En doğru kariyer planı yöneticilerimiz ile konuşarak etkileşim halinde yaptığımız kariyer planıdır. Genelde yöneticiler bu işten olabildiğince uzak kalıp personeli ile iletişim kurmak istemese de doğrusu budur. Personeli ile iletişimde problem yaşayan yöneticilerin sebep olduğu birçok yetenekli ziyan olmuş birey var.

Zeki, çalışkan, yetenekli fakat iletişim ve kendine güveni az olan bir insan düşünün. Çalıştığı kurum ile problemi olsa  bile başka bir şirkete gitmeye cesaret edemeyebilir. Başka şirketlerde karşısına çıkacak olan beklenmedik unsurlardan çekinebilir ve ya kendini düzgün ifade edemediği için iş değiştiremeyebilir. Bu yetenekli arkadaş kendi potansiyelinin %10 luk bölümü ile emekli olacaktır ve iş hayatında hiçbir zaman mutlu olamayacaktır. Ayrıca çalıştığı kurum bu bireyin potansiyelinden faydalanamayarak bu potansiyeli ziyan etmiş olacaktır. Birey ile düzgün bir kariyer iletişimi sağlanabilirse çalıştığı kurumda daha doğru pozisyonlandırılabilirr ve ya daha uygun başka bir kuruma adreslenebilir. Mevcut kuruma ilgili bireyin potansiyeli fazla geliyorsa daha iyi değerlendirilebilecek başka bir kuruma da referans olunması abes olmayacaktır. Kariyer planında her zaman bir üst pozisyon beklemek doğru değildir. Eğer potansiyeliniz gereği olduğunuz pozisyonda veriminiz yeterli ise bir üst pozisyona geldiğinizde o pozisyonun gereklerini yerine getiremeyebilir ve hayatınızın en ciddi iş hatasını yapmış olursunuz. Yanlış bir üst pozisyon geçişi mevcut işinizden soğumanızı ve hatta kaybetmenize vesile olabilir. Bu noktada yine yönetici ile doğru bir iletişim can yeleği olacaktır. Yönetici düzgün bir iletişim ile size bulunduğunuz pozisyonun hayırlı olduğunu anlatabilirse ve sizde bunu anlayabilirseniz çok güzel bir kariyer planlaması gerçekleştirmiş olursunuz. Hayattaki beklentilerinizde buna göre şekilleneceği için artık mutlu olmak size daha yakın.

Kariyerde çok aceleci olmakta doğru değildir. Bazen beklemek bizi olgunlaştırdığı gibi göremediğimiz başka gerçekleri görmemizi sağlayabilir. Bir birey düşünün ki çalıştığı kurumda beş yılda gelinmesi gereken pozisyona iki yılda gelmiş. Ne kadar zeki ve ya akıllı olsa da yaşamadığı üç yılda başına gelecek zorlukların üzerinden gelmediği için, yönetici iken bu zorluklardan çok daha büyüğü ile karşılaştığında üstesinden gelebilme ihtimali çok daha zor olacaktır. Eğer birey beş yılda gelmesi gereken pozisyona sekiz yılda geldiyse, benzer küçük sorunlarla çok daha fazla içli dışlı olduğundan bunların büyüğü ile de kolayca ve ağırbaşlılık ile mücadele edebilecektir. Zekâ ve ya akıl tecrübenin arkasında kalacaktır. Erken terfide kar ettiğimiz 3-5 yıl ömrümüz yeter ise önümüzdeki 20-30 yıl için olumsuz etki yaratabilir, dikkatli olmak gerekli.

Hiç kariyer planı yapılmayan bir iş yerinde sebepsiz ve verimsiz işten ayrılmalar sık olacaktır. Yetenekli ve kalifiye personelini kaybeden bir kurum hemen zarar etmeye başlayacağı söylenemeyecek olsa da, uzun vadede rakiplerinin karşısında zayıflayacağı aşikardır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]