Sayfa Reklamları

Tablet çalışmaları uzun yıllardır devam ediyor, ancak kullanılabilir, pil ömrü ve işlem gücü yeterli olan tablet ile tanışmamızı sağlayan Apple oldu. Apple 2010 yılında IPAD’i duyurdu. IPAD öyle kullanışlı bir cihazdı ki bu işin yapılabilir, satılabilir olduğunu kanıtladı. Bu süreçten sonra birçok firma tablet sektörüne girdi.


Pazardaki tek ürün IPAD değil. Samsung Android tabletleri ile harika işler çıkartıyor. Microsoft’da Windows 8 ile tablet cihazlarına özel bir ara yüz hazırladı. Anlayacağınız bu sektörde de rekabet azılı. Teknoloji ihtiyaçlarımızı gidermek notasında yelpaze oldukça genişledi ve bu yazıyı yazmamız hasıl oldu. Notebook’lar tablet’lere göre çok daha eski ve oturmuş bir teknoloji. Ara yüzleri, işletim sistemleri yıllardır kullandığımız ve oturmuş sistemler. Bu yazıda Notebook başlığını kullandık ancak tabletlere rakip olan aslında Ultrabook’lar, biz onu da Notebook genel başlığının içine alıyoruz.

Ultrabook’lar Notebook’ların inceltilmiş ve hafifletilmiş halleri. Genel tanımlardan başımızı kaldırmamız gerekecek olursa, bu iki seçeneğin arasından hangisinin size uygun olduğunu bulduktan sonra; işletim sistemleri, markaları, ekran boyutları gibi konularda kafa yormanız gerekecek. Temel soruya cevap verelimde detayına sonra bakarız; Tablet kime, Notebook kime diyerek içeriğimizi oluşturmaya devam edelim. Üretim ve tüketim faktörleri bu ayrımı yapmamızda temel dayanağımız olacak.

Tablet Kime Notebook Kime
Tablet ve tüketim yan yana kullanılmaya çok müsait iki kelime. Tablet kullanmak %80 tüketime yöneliktir, üretim gerçekleştirmek zor ve zahmetlidir. Notebook ise tüketim ve üretim imkânını size eşit olarak sunacaktır.

OKUMA

Kitap okumak istiyorsanız tablet size uygundur ama yazmak istediğinizde ciddi problem yaşarsınız, çünkü klavyesi yoktur. Bir klavye takacak olsanız bile etkin bir kelime işlemci programı bulmanız zordur. Yazdığınız metni sonrasında bir flash diske atmak bazı modellerde sorun olacaktır. Kitap yazmak biraz ileri seviye bir örnek olmuş olabilir ancak bir makale yazmak ta aynı kategoriye girecektir. Zaten bir tablete klavye bağladığınız zaman taşınabilirlik noktasında notebook’tan bir farkı kalmayacak ve ciddi bir avantajını kaybedecektir. Ama konu okumak ise tablet daha avantajlıdır.
Kazanan :Tablet.

OYUN

Çerezlik oyunlar ile ara sıra vakit geçirmek isterseniz tablet size uygundur. Ancak ciddi vakit ayırmanız gereken oyunları tablette bulmanız mümkün değildir. Zaten klavyesiz oyun oynamakta ayrı bir zulümdür. Ekran üzerindeki sanal tuşlar ile saatlerce oyun oynamak çok keyifli olmayacaktır.

Kazanan :Notebook.

İNTERNET

İnternet kullanıcısı olarak Twitter’da 140 karaktere kadar bir şeyler karalamak sanal klavye ile sorun olmaz. Tablet Twitter’a uygun. Bu arada 160 karakter karalamayı üretimden sayarsanız bizim tezimizi de çürütmüş olursunuz. Facebook için de aynı şey geçerli.

Zaten Facebook Twitter gibi sosyal internet ürünlerinin tablet uygulamaları mevcut ve gayet kullanışlı. Eğer sosyal medya yoğunluklu bir internet kullanımınız var ise Tablet tam size göre. Aynı şekilde internette sörf ve çeşitli içerikleri okumak için çok uygun. İnternet kullanımında tabletin şarjı uzun gideceği için yine ciddi avantajı var. Ancak internette üretim yapan bir bireyseniz, blog yazıyorsanız, web üzerine bazı geliştirmelere ile ilgileniyorsanız tablet sizi üzecektir.

Kazanan : Berabere.

GELİŞTİRME


Geliştirme tablet’lerin olmadığı bir alan. Tablet’ler ile geliştirme yapmak mümkün değil. Notebook ile Desktop veya web yazılımları geliştirebilirsiniz, veri tabanı uygulamaları, görsel tasarımlar gibi bir çok konuda geliştirme yapabilirsiniz ancak tablet ile bu mümkün olmayacaktır. Keza tablet uygulamaları bile notebook’lar ile geliştirilebiliyor.

Kazanan : Notebook.

KULLANIM SÜRESİ


Tablet’ler kullanım süresi olarak notebookların çok önündedir. Bir tablet ile 7-8 saat kesintisiz web-oyun deneyimi yaşabilirsiniz ancak notebook ile bu süreyi 3-4 saat ile sınırlandırmak zorunda kalırsınız.

Kazanan : Tablet.

GİRİŞ ÇIKIŞ PORTLARI


Bir notebook’u hiçbir aparat olmadan rahatlıkla bir monitöre bağlayabilir, Mouse bağlayabilir aynı anda 1 flash disk bir de harici hdd takabilirsiniz. İsterseniz birde CD takarak dışarıdan istediğiniz bir içeriği aktarabilirsiniz. Tablet ile bunlar çok kısıtlı olanaklardır.

Kazanan : Notebook.

TAŞINABİLİRLİK

Tablet hafif ve küçüktür.

Kazanan : Tablet.

Genel çerçeveden bakmak gerekirse tüketim için tablet, üretim için laptop kullanışlı. Bizim tavsiyemiz gündelik kullanım için bir tablet bulundurmak, üretim yapacağımız zamanlarda ise notebook ile devam etmek olacaktır. Sanırım biraz masraflı oldu ancak kullanım alanları farklı ve birbirlerinin yerini tutamazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]