Sayfa Reklamları



Google'ın üst düzey yöneticilerinin yazdığı bu bölümde, beyin ve üretken iş gücünün nasıl göçtüğü özetleniyor gibi. Ancak burada benim dikkatimi çeken, ülke - şehir örneklerinde Türkiye ve ya içerisinden herhangi bir yerden bahsedilmiyor. Yani yazarın aklına Türkiye de dünyaya etki eden bir sektör gelmiyor.

Tersine beyin göçü'nün oluşması için bizimde bu listeye girmemiz ve dünyaya yarar sağlayacak bir şeyler üretmemiz gerekiyor. 

Dünya üzerinde pazarı olan ürünlerin bir benzerini Türkiye de üretmek değil benim demek istediğim. Yeni bir şeyler bulup bunu hizmete sunmak, yada zaten var olan bir şeyi farklı bir bakış açısı ile değerlendirip çok daha kullanışlı hale getirmek. Buna örnek olarak Google, Apple ve ya Tesla verilebilir. 

Google zaten mevcut arama motoru sektörüne girdi. Kullanıcı deneyimine verdiği önem sayesinde mevcut olan piyasada çok hızlı bir şekilde büyüdü ve pazarın %90'ını eline geçirdi.

Apple, Iphone ile zaten var olan akıllı telefon pazarına öyle bir girdi ki; algı tamamen değişti. Akıllı telefon pazarındaki kar'ın %80'ini Apple yapıyor ve diğerleri ise sadece %20.

Tesla, 1990'lardan süregelen elektrikli otomobil pazarına öyle bir girdi ki; sektör'in yön vereni noktasına geldi. Bu mantık ile ilerlemeye devam ederse 10-15 yıl sonra BMW ve ya WV den daha karlı bir şirket olmayacağını kim iddia edebilir?

Gün sonunda ekonomi - refah - gelişmişlik dengesinde, üretken olmak ve dünyadaki "akil" insanları kendinize bir mıknatıs gibi çekmek için çalışmalı, ve bu motivasyon ile ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]