Sayfa Reklamları

Çağrı merkezlerinde bazen hem inbound hemde outbound çağrıları karşılayacak MT (Müşteri Temsilcileri) olması gerekli olabilir. Dialer sistemleri performans üzerine kurulu ve müşteri temsilcilerinin boşta kalma sürelerini minimize etme amaçlı geliştirildiği için, bu işlem için arkada koşan algoritmalara etki eden bilinmez faktörler, dialer performansını olumsuz etkiler. Inbound çağrılar, dialer’ın kendi hesaplamalarına göre bilinmez faktörlere bir örnek teşkil eder.


Birleştirilmiş aramaya neden ihtiyacımız var, nasıl bir ayarlama yapabiliriz, karşımıza farklı sorunlar çıkar mı? Hadi aşağıda bu soruların cevaplarını arayalım.

            1-    İhtiyaç: Dialer çağrılarına oran ile inbound gelen çağrı     adetleriniz düşüktür ve bu iş için MT ayırmak maliyetli olabilir. Zaten seyrek gelen inbound çağrıları outbound MT’ler karşılayabilir.

Ayarlama: Burada bahsedeceğim temel ayarlama kısmı
aslında diğer adımlarda da benzerdir. Müşteri temsilcilerinin hem dialer hemde inbound kuyruklarında available olması gereklidir. Bazı dialer sistemlerinde inbound gelen çağrının yoğunluğuna göre dialer operasyonu durdurulabilir ve belirli eşiğe gelince tekrar aktif edilebilir. Bu birinci durum için dialer çağrıların durdurulmasına gerek yok, blended yapı destekleyen sistemler zaten inbound çağrıları da hesaba katarak dialer çağrılarının çıkışını sağlayacaktır.

Handikapları: Çok cüzi miktarda dialer sisteminizin performansını olumsuz etkileyebilir fakat, yeni MT ler alıp inbound için dedike etmenin yanında devede kulak kalacaktır. Dolayısı ile böyle bir ihtiyacınız var ise eğer birleştirilmiş yapı size çok uygundur.

            2-      İhtiyaç: Pirim usulü yapılan satışlar veya tahsilatlarda, müşterinin ilgili bir MT ile eşleştirilmesi gerekil olabilir. Bu durumda hedef müşteri inbound hattınızı aradığında ilgili MT ile görüştürülmeli.

Ayarlama: Öncelikle her bir MT için skill oluşturmak ve gelen inbound çağrıları telefon numarasından IVR da sorgulayarak ilgili MT skill’ini bu çağrıya atamamız gerekiyor. Sonrasında bir önceki adımda bahsettiğim ayarlamalar geçerli.

Handikapları: Bu durumda inbound gelen çağrıların biraz daha fazla olmasını beklerim. Dialer performanısını bir miktar düşürecektir ama asıl önemli olan konu bu değil. Geri gelen çağrılarda MT ile ilgili skill atanmış olacağı için ve bu çağrının ne zaman inbound geleceği belirsiz olduğundan, inbound çağrı geldiğinde dedike MT çağrıda olabilir. Bu değerli inbound çağrıyı bekletmek makul olmaz. Bu tarz durumlarda müşteriye bir anons okunarak kendisini geri aranacağı belirtilebilir, geri arama kampanyasına müşteri MT skill’i ile eklenebilir. Veya aynı gruptaki başka bir MT'ye transferi sağlanır.

            3-      İhtiyaç: Büyük bir operasyon ve inbound – outbound için ayrı ekipler var. Elde veri olduğu sürece, outbound ekipler olabildiğince boş kalmadan satış odaklı çalışabilirler. Fakat her ne kadar vardiyaları doğru düzenlense de (WFM dahi kullanılsa) SLA’ler kapsamında bazen MT lerin boşta kaldığı durumlar olabilir. Inbound MT lerin boşta kalma sürelerini minimize etme noktasında küçük kampanyalar oluşturup, inbound MT’lerinde dialer araması yapması sağlanabilir.

Ayarlama: İlgili dialer kampanyasının blended ayarlarında ilgili inbound kuyruktaki çağrı adedine göre kampanyayı durdurup, belirlenen düşük eşik değerine gelince başlatacak ayar aktif edilmeli. Örnek vermek gerekirse inbound kuyruğunda bekleyen çağrı adedi 3 ü geçtiği zaman dialer kampanyasını durdur ve bekleyen adedi 0 a düştüğü zaman da kampanyayı tekarar başlat gibi. Böylece inbound çağrılar var iken dialer çağrıları engellenmiş olacak.

Handikapları : Belirlenen outbound kampanyadaki ortalama konuşma süreleri uzarsa eğer her ne kadar Dialer tarafı ayarlamış olsa da inbound müşterileri bekletme ihtimaliniz söz konusu olabilir. 

           4-      İhtiyaç: Büyük bir outbound operasyon var inbound adetleri nispeten düşük ve fakat bu çağrılar çok değerli. Bu kapsamda inbound için MT ayrımak mantıklı olmasa da, değerli inbound kaçırılmak istenmediğinden, bu çağrıları önceliklendirerek MT’lere aktarmak.

Ayarlama: IVR a gelen inbound çağrıların ağırlığını dialer çağrılarına göre daha yüksek verilmesi gereklidir. Örnek olarak dialer çağrılarının ağırlı 50 ise inbound çağrıları için bunu 90 gibi belirlenmeli. Böylelikle ACD mekanizmasında bu çağrılar bekletilmeden MT lere bağlanacaktır.

Handikapları : Inbound gelen çağrının az olacağını düşündğümüzde dialer performansında çok hissedilmeyecek bir performans kaybına sebebiyet verebilir fakat, böyle bir ihtiyacınız var ise bu yapı size çok uygundur.


Bu bölümünde sonuna geldik. Bir sonraki bölümde Çoklu Kampanya Yönetimi’ni ele almayı düşünüyorum. Bir sonraki bölümde görüşme üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]